Przypadkowo usunąłem partycję i muszę jak najszybciej odzyskać usuniętą partycję

Przypadkowo usunąłem niewłaściwą partycję dysku podczas próby zarządzania dyskiem i teraz brakuje ważnych plików. Potrzebuję jak najszybciej pomocy w odzyskiwaniu usuniętej partycji, ponieważ znajdowały się na niej dane osobiste i służbowe. Co powinienem zrobić najpierw, aby nie pogorszyć sytuacji i zwiększyć szanse na przywrócenie partycji oraz odzyskanie plików?

Przechodziłem przez to raz i największym błędem jest pośpiech. Usunięta partycja wygląda katastrofalnie, ale bardzo często pliki nadal tam są. O wyniku decyduje to, co zrobisz po usunięciu.

To, co bym zrobił, po kolei:

1. Przestań cokolwiek zapisywać na dysku

Nie twórz nowej partycji. Nie formatuj pustego miejsca. Nie kopiuj losowych plików na dysk. Każdy zapis zwiększa ryzyko nadpisania danych, które nadal mogłeś odzyskać.

1. Najpierw sprawdź Zarządzanie dyskami

Widziałem przypadki, w których partycja wcale nie zniknęła. Windows usunął literę dysku, więc wolumin zniknął z Eksploratora plików i wyglądał na martwy. Jeśli otworzysz Zarządzanie dyskami i partycja tam jest, ale bez litery, przypisz jej literę.

Jeśli obszar jest oznaczony jako Nieprzydzielone, to tak, partycja najprawdopodobniej została usunięta.

1. Najpierw skopiuj pliki, zanim zaczniesz naprawy

To jest ten etap, który ludzie pomijają, a potem tego żałują. Nawet jeśli Twoim celem końcowym jest przywrócenie samej partycji, najpierw odzyskaj ważne dane.

Aplikacja do odzyskiwania danych jest tu zazwyczaj bezpieczniejszym wyborem. Miałem więcej szczęścia z Disk Drill niż z kilkoma innymi programami, które testowałem. Znajdował usunięte partycje, w wielu skanach zachowywał nazwy folderów i pozwalał mi podglądać pliki przed ich skopiowaniem. Ta ostatnia funkcja zaoszczędziła mi czas, bo nie odzyskiwałem w ciemno śmieci.

Jeśli dysk już wcześniej zachowywał się dziwnie — wolny odczyt, rozłączanie, klikanie — nie męcz dalej oryginalnego dysku. Najpierw zrób pełny obraz bajt po bajcie, a dopiero potem skanuj obraz.

1. Spróbuj odzyskać partycję dopiero wtedy, gdy dane są już bezpieczne

Jeśli chcesz odzyskać partycję, a nie tylko pliki, TestDisk to zwykle darmowa opcja, którą ludzie polecają. I słusznie. To dobry program, ale łatwo go też źle użyć, jeśli wcześniej nie miałeś do czynienia z tablicami partycji.

Nie zaczynałbym od tego, chyba że pliki, na których mi zależało, zostały już odzyskane. Jeden zły wybór w TestDisk i bałagan robi się jeszcze większy.

1. Odbuduj partycję na końcu

Jeśli odzyskanie starej partycji się nie powiedzie, wtedy utwórz nową w Zarządzaniu dyskami, wykonaj szybkie formatowanie i skopiuj odzyskane pliki z powrotem. To ostatni krok, nie pierwszy.

Kilka rzeczy wpływa na szanse powodzenia:

Jeśli zauważyłeś usunięcie od razu i się zatrzymałeś, Twoje szanse są często całkiem dobre.

Jeśli już utworzyłeś nową partycję w tym samym miejscu albo ją sformatowałeś, odzyskanie będzie trudniejsze. Dane plików mogą nadal istnieć, ale część starych informacji o partycji i metadanych systemu plików mogła zniknąć.

Dyski SSD są w niektórych przypadkach mniej wyrozumiałe niż dyski twarde. TRIM może szybciej wyczyścić usunięte dane. Nie zawsze uruchamia się natychmiast po usunięciu partycji, ale nie ryzykowałbym plików, licząc na opóźnienie.

Więc moja kolejność pozostaje taka sama. Wstrzymaj pracę dysku. Sprawdź, czy nie zgubił tylko litery. Najpierw odzyskaj pliki. Narzędzi do naprawy używaj dopiero później. Taka kolejność dała mi najlepsze wyniki i pozwala uniknąć zamiany możliwego do naprawienia błędu w całkowicie martwy dysk.

Jeśli partycja zniknęła, najszybszą drogą jest potraktowanie dysku jak dowodu. Żadnych zapisów. Żadnej zmiany rozmiaru. Żadnego formatowania. Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do zasady, żeby najpierw się zatrzymać, ale nie zgadzam się z zbyt długim czekaniem na weryfikację mapy partycji. Szybkie sprawdzenie tylko do odczytu za pomocą TestDisk często w kilka minut mówi, czy stary wpis partycji nadal istnieje.

Ja zrobiłbym to w takiej kolejności.

1. Najpierw sprawdź stan SMART w CrystalDiskInfo lub podobnym narzędziu. Jeśli stan jest zły, najpierw sklonuj dysk. Jeśli to SSD, działaj szybko. TRIM zmniejsza szanse odzysku.

2. Uruchom narzędzie do skanowania partycji w trybie tylko do odczytu. TestDisk świetnie nadaje się do znajdowania utraconych wpisów partycji. Jeśli widzi stare sektory początkowe i końcowe, możesz przywrócić tablicę partycji bez wyciągania każdego pliku pojedynczo.

3. Jeśli struktura plików jest ważniejsza niż sama partycja, użyj Disk Drill i odzyskuj na inny dysk. W wielu domowych przypadkach to szybsze i mniej problematyczne. Deep Scan pomaga, gdy rekordy systemu plików są uszkodzone.

4. Jeśli usunięta partycja zawierała zdjęcia lub dokumenty, najpierw posortuj według typu pliku i daty. To oszczędza czas. Nie odzyskuj śmieci, których nie potrzebujesz.

Dobra fraza do wyszukiwania dla tego problemu to deleted partition recovery guide for Windows, restore lost drive and recover files fast.

Warto też obejrzeć, obejrzyj ten poradnik odzyskiwania usuniętej partycji.

Jeszcze jedno, jeśli był to zewnętrzny dysk USB, wymień kabel i obudowę, zanim zaczniesz robić coś bardziej zaawansowanego. Widziałem już „usunięte” dyski, które okazywały się wadliwymi adapterami.

Jeśli partycja została usunięta tak naprawdę usunięta, dodałbym jedną rzecz, której ani @mikeappsreviewer, ani @kakeru nie podkreślili wystarczająco mocno: sprawdź, czy masz Kopie w tle woluminów lub Historię plików, zanim wejdziesz głęboko w tryb odzyskiwania. Ludzie zapominają, że Windows czasem zostawia okruszki. Jeśli ta partycja była na wewnętrznym woluminie NTFS, narzędzia takie jak ShadowExplorer mogą czasem pokazać starsze migawki. To nie jest lekarstwo na wszystko, ale jeśli zadziała, jest znacznie szybsze.

Poza tym nie spieszyłbym się z przywracaniem partycji, chyba że masz 100% pewności, że dokładny układ jest prawidłowy. Właśnie w tym momencie ludzie zamieniają błąd możliwy do naprawienia w większy problem. Odzyskiwanie najpierw plików nadal jest bezpieczniejszą opcją dla większości zwykłych użytkowników, nawet jeśli @kakeru ma rację, że skan tylko do odczytu partycji może być przydatny.

Moje zdanie:

• sprawdź, czy dysk jest nadal prawidłowo wykrywany w BIOS/UEFI
  • potwierdź, czy był to dysk podstawowy, czy dynamiczny
  • jeśli BitLocker był włączony, znajdź teraz ten klucz odzyskiwania
  • jeśli dysk to SSD, każda minuta ma pewne znaczenie
  • odzyskuj dane na inny fizyczny dysk, a nie na ten sam

Do odzyskiwania usuniętej partycji w systemie Windows Disk Drill jest całkiem praktyczną opcją, ponieważ potrafi skanować utracone partycje i wyciągać pliki bez konieczności ręcznego odbudowywania najpierw tablicy partycji. To ma znaczenie, jeśli po prostu chcesz jak najszybciej odzyskać zdjęcia i dokumenty i nie zależy ci na przywracaniu dokładnej starej struktury woluminu.

Jeśli chcesz więcej informacji porównawczych o narzędziach do odzyskiwania danych, ten wątek jest całkiem sensowny: najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych dla usuniętych partycji i utraconych plików

Jeszcze jedno: jeśli pliki są nie do zastąpienia, a dysk wydaje dziwne dźwięki, przestań działać samodzielnie. W tym momencie oprogramowanie może pogorszyć sytuację, a nie ją poprawić.

Jeden aspekt dodałbym do tego, co powiedzieli @kakeru, @cacadordeestrelas i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy usunięcie partycji nastąpiło na dysku systemowym. Jeśli tak, przestań z niego uruchamiać system. Każdy restart, aktualizacja, plik tymczasowy i zapis pamięci podręcznej mogą uszczuplać metadane możliwe do odzyskania. Wyjmij dysk, podłącz go do innego komputera albo uruchom system z odzyskiwalnego środowiska USB.

Trochę nie zgadzam się z podejściem najpierw odzyskaj pliki bez względu na wszystko w jednym przypadku: jeśli partycja została usunięta zaledwie kilka sekund temu i nic nowego nie zostało zapisane, ostrożna inspekcja starych granic partycji w trybie tylko do odczytu może być najmniej destrukcyjnym ruchem. Ale jeśli nie czujesz się pewnie w odczytywaniu układów partycji, pomiń to i od razu przejdź do odzyskiwania danych.

Kilka rzeczy, które ludzie pomijają:

• Sprawdź, czy brakująca partycja nie była ukryta, a nie usunięta
  • Jeśli był to NTFS, sprawdź w podglądzie szesnastkowym sygnaturę sektora rozruchowego NTFS, zanim cokolwiek zmienisz
  • Jeśli był to SSD w obudowie USB, TRIM może, ale nie musi być przekazywany. To bardzo zmienia szanse odzyskania
  • Jeśli Windows zaproponował zainicjowanie dysku, nie akceptuj tego

O Disk Drill, skoro ciągle się pojawia:

Zalety

• Łatwe skanowanie utraconej partycji
  • Dobry podgląd zdjęć, dokumentów i wideo
  • Szybszy dla nietechnicznych użytkowników, którzy po prostu chcą odzyskać pliki
  • Może odzyskiwać na inny dysk bez wcześniejszej odbudowy partycji

Wady

• Głębokie skanowanie może spowodować utratę oryginalnej struktury folderów
  • Duże odzyskiwanie zajmuje czas i miejsce
  • Lepiej radzi sobie z odzyskiwaniem plików niż z wyjaśnieniem, co właściwie się zepsuło
  • Mogą być potrzebne płatne funkcje, zależnie od tego, jak daleko musisz się posunąć

Moje praktyczne podejście jest więc takie: jeśli pliki są ważniejsze niż układ partycji, użyj Disk Drill na uszkodzonym dysku z poziomu innego systemu operacyjnego i zapisz odzyskane dane w innym miejscu. Jeśli dysk wykazuje jakąkolwiek niestabilność odczytu, najpierw wykonaj jego obraz i pracuj na obrazie, a nie na oryginalnym dysku.