Przypadkowo opróżniłem Kosz na moim MacBooku i utraciłem ważne pliki, których nadal potrzebuję do pracy. Próbuję ustalić, czy istnieje jakiś sposób na odzyskanie usuniętych plików w macOS, czy to za pomocą kopii zapasowych, oprogramowania do odzyskiwania danych, czy innej metody. Każda pomoc w odzyskaniu plików z Kosza na MacBooku byłaby teraz naprawdę bardzo cenna.
Pierwszą rzeczą, którą bym zrobił, i mam na myśli dosłownie teraz, byłoby zaprzestanie używania MacBooka. Żadnego pobierania. Żadnego instalowania aplikacji. Nie zapisuj plików. Zamknij wszystkie aplikacje, które nadal zapisują coś w tle.
Tu zaczyna się nieprzyjemna część. Opróżnienie Kosza w macOS zwykle nie usuwa od razu danych pliku. Usuwa odwołania w systemie plików i oznacza to miejsce jako wolne. Twoje pliki często jeszcze przez chwilę pozostają na dysku. Problem zaczyna się wtedy, gdy macOS zapisuje nowe dane w tych samych blokach. Wtedy stare dane zostają nadpisane, a szanse na odzyskanie szybko spadają.
W nowszych MacBookach jest jeszcze gorzej z powodu działania SSD i TRIM. TRIM informuje dysk, które usunięte bloki może wyczyścić. Na dyskach SSD, zwłaszcza wewnętrznych dyskach Apple, usunięte dane mogą zniknąć bardzo szybko. Widziałem już sytuacje, gdy ktoś czekał godzinę, instalował dwie aplikacje, raz uruchamiał komputer ponownie, a potem dziwił się, że wyniki skanowania są bezwartościowe. Czas ma tu znaczenie.
Zanim zaczniesz kombinować z narzędziami do odzyskiwania, sprawdź najprostsze rzeczy.
- Migawki Time Machine
Jeśli używasz Time Machine, otwórz je i wróć do folderu, w którym pliki znajdowały się przed przeniesieniem do Kosza. Nawet bez podłączonego dysku kopii zapasowej macOS często przechowuje lokalne migawki mniej więcej z ostatnich 24 godzin. Najpierw sprawdziłbym właśnie tam, bo przywracanie jest czyste i unikasz niepotrzebnego dodatkowego obciążania SSD.
- Kosz w chmurze
Jeśli te pliki znajdowały się w iCloud Drive, Dropboxie lub Google Drive, zostaw Maca w spokoju. Użyj telefonu albo innego komputera i zaloguj się przez przeglądarkę. Wiele usług chmurowych ma własny obszar usuniętych elementów przez kilka dni lub tygodni, niezależnie od Kosza na Macu.
- Foldery usuniętych elementów na poziomie aplikacji
Klasyczne przykłady to Zdjęcia i Notatki. Apple przechowuje obszar Ostatnio usunięte w tych aplikacjach, często przez 30 do 40 dni. Opróżnienie systemowego Kosza nie zawsze wpływa na te kosze specyficzne dla aplikacji.
Jeśli te kontrole nic nie wykażą, pozostaje już tylko oprogramowanie do odzyskiwania.
Najlepiej sprawdził mi się na Macach Disk Drill. Próbowałem kilku starszych narzędzi na nowszych Macach i uzyskiwałem słabe wyniki albo w ogóle nie miałem dostępu do wewnętrznego dysku. Nowsze MacBooki, szczególnie modele z Apple silicon oraz systemy z układem T2, są trudniejsze w obsłudze z powodu szyfrowania i ograniczeń dostępu. Niektóre narzędzia wyglądają dobrze na papierze, a potem zawodzą w chwili, gdy próbują pracować z wewnętrznym SSD.
Dużym błędem, który popełnia wiele osób, a ja sam zrobiłem to kiedyś lata temu na innym komputerze, jest instalowanie aplikacji do odzyskiwania na tym samym dysku, z którego próbują coś uratować. Nie rób tego. Instalacja zapisuje dane. Aktualizacje zapisują dane. Pamięć podręczna zapisuje dane. Wszystko to może trafić dokładnie w te bloki, w których nadal znajdują się usunięte pliki.
Bezpieczniejsza droga:
Użyj innego komputera.
Pobierz Disk Drill na dysk USB.
Podłącz USB do MacBooka.
Uruchom go stamtąd, jeśli to możliwe.
Następnie wykonaj pełne skanowanie. Ich Universal Scan to opcja, od której bym zaczął. Samo skanowanie jest darmowe, a podgląd ma ogromne znaczenie. Jeśli widzisz prawidłowe miniatury albo zawartość dokumentów wyświetla się nienaruszona, to wiesz, że pliki nadal tam są i da się je użyć, zanim wydasz pieniądze na odzyskiwanie.
Jeśli uda się coś odzyskać, zapisz to na dysku zewnętrznym. Nie z powrotem na wewnętrznej pamięci Maca. Zapisywanie odzyskanych danych na tym samym SSD to ten rodzaj błędu, którego ludzie żałują pięć minut później.
Jeśli skanowanie nie znajdzie nic użytecznego, kolejnym krokiem jest laboratorium. W tym momencie płacisz za wyspecjalizowany sprzęt, a nie za sztuczki programowe. Przyzwoity punkt odzyskiwania danych może odczytać dane bezpośrednio ze ścieżki pamięci masowej bez polegania na macOS. Koszt zwykle wynosi gdzieś od 300 do 3000 dolarów z tego, co widziałem, czasem więcej. Rozważałbym to tylko w przypadku rzeczy, których nie da się zastąpić, dokumentacji firmowej, rodzinnych zdjęć, dokumentów prawnych i tym podobnych.
Jeszcze jedna rzecz, bo wątki na forach często schodzą na manowce. Losowe polecenia Terminala nie przywrócą plików z opróżnionego Kosza. Te polecenia pomagają w innych przypadkach, na przykład przy przenoszeniu elementów z zablokowanego folderu Kosza. To inny problem. Gdy Kosz został już opróżniony, jesteś w obszarze oprogramowania do odzyskiwania albo laboratorium.
Krótka wersja:
Przestań używać Maca.
Sprawdź Time Machine.
Sprawdź foldery usuniętych plików w chmurze.
Sprawdź Ostatnio usunięte w Zdjęciach lub Notatkach.
Uruchom Disk Drill z nośnika zewnętrznego, jeśli możesz.
Odzyskane pliki zapisuj na dysku zewnętrznym.
Jeśli zareagujesz szybko, nadal masz szansę. Jeśli nadal będziesz używać laptopa, twoje szanse spadną.
Tak, nadal jest szansa, ale byłbym trochę mniej optymistyczny niż @mikeappsreviewer, jeśli Twój MacBook ma wewnętrzny dysk SSD. W nowszych Macach po opróżnieniu Kosza szanse na odzyskanie szybko spadają, zwłaszcza po ponownym uruchomieniu.
Kilka dodatkowych rzeczy do sprawdzenia, o których ludzie zapominają:
-
Współdzielone aplikacje do pracy
Word, Excel, Pages i aplikacje Adobe często przechowują kopie autozapisu lub pliki tymczasowe. Otwórz samą aplikację i poszukaj ostatnich plików, paneli odzyskiwania lub wersji AutoSave. -
Załączniki e-mail
Jeśli utracony plik pochodził z e-maila, sprawdź foldery Wysłane, Odebrane i historię pobierania. Ponowne zapisanie załącznika jest szybsze niż surowe odzyskiwanie. -
Historia wersji
Jeśli plik znajdował się w OneDrive, Google Drive, Dropboxie lub nawet w Microsoft 365, sprawdź historię wersji pliku, a nie tylko kosz. W ten sposób odzyskałem nadpisane pliki służbowe więcej niż raz. -
Inne konto użytkownika na Macu
Czasami pliki były zapisane w innym folderze użytkownika, niż ludzie myśleli. Sprawdź /Users, Biurko, Dokumenty i piaskownice aplikacji.
Jeśli nic z tego nie zadziała, to tak, Disk Drill jest jedną z lepszych opcji na Maca. Użyłbym go najpierw do skanowania i podglądu. Jeśli podglądy wyglądają dobrze, Twoje szanse są przyzwoite. Jeśli brakuje nazw plików, a wyniki pokazują się jako surowe fragmenty, metadane systemu plików zniknęły i odzyskiwanie szybko robi się skomplikowane.
Poza tym, jeśli chcesz przewodnik krok po kroku dla Maca, ten samouczek odzyskiwania plików z opróżnionego Kosza na Macu jest całkiem dobrym punktem wyjścia.
Krótka wersja. Najpierw sprawdź odzyskiwanie w aplikacjach, e-mail, historię wersji i inne foldery użytkowników. Potem przeskanuj Disk Drill z zewnętrznego nośnika. Jeśli pliki są warte pieniędzy, przestań majstrować i wyślij to do laboratorium.