Ciągle usuwam zdjęcia i filmy z iPhone’a, żeby zwolnić miejsce, ale pamięć od razu znowu się zapełnia albo prawie wcale się nie zmienia. Opróżniłem już folder Ostatnio usunięte, więc teraz nie rozumiem, co zajmuje pamięć iPhone’a i dlaczego nie zwalnia się ona prawidłowo. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, co sprawdzić dalej i jak naprawdę zwolnić miejsce.
Natknąłem się na to na kilku iPhone’ach i wykres pamięci wyglądał tak, jakby telefon z dnia na dzień pożarł mnóstwo miejsca. Zwykle nie był to nagły zrzut nowych plików. Zauważyłem, że jedna rozdęta kategoria przekraczała jakiś ukryty próg, a wtedy iOS zaczynał wyświetlać ostrzeżenia o małej ilości miejsca.
Pierwsze miejsce, które sprawdziłem, to Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhone’a. Nie zgaduj. Otwórz to i poczekaj minutę, aż paski się ustabilizują. Szukasz fragmentu, który powoduje problem. Na większości telefonów, które sprawdzałem, była to jedna z tych kategorii:
- Zdjęcia
- Aplikacje
- Wiadomości i załączniki
- Pobrane
- Dane systemowe
Jeśli Zdjęcia są blisko szczytu, zacząłbym od tego. Ludzie zwykle szukają dokładnych duplikatów i na tym kończą. Zły cel, z tego co widziałem. Najwięcej miejsca zajmowały zazwyczaj:
- Serie zdjęć, o których zapomniałeś
- Lekko różniące się wersje tego samego zdjęcia
- Zrzuty ekranu
- Stare filmy
- Live Photos
Ta część była dla mnie najważniejsza. Wbudowany album Duplikaty w iPhonie wychwytuje tylko dokładne kopie, więc często prawie nic nie znajduje. Tymczasem prawdziwy bałagan to wszystkie niemal identyczne ujęcia. Ciągle widziałem relacje osób, które używały aplikacji do czyszczenia i znajdowały setki, a czasem tysiące podobnych obrazów, których Apple w ogóle nie oznaczył.
Zacząłbym od Clever Cleaner. Wypróbowałem ją, bo Zdjęcia były głównym problemem na telefonach, z którymi miałem do czynienia. Zajmuje się tym, co zwykle pochłania najwięcej miejsca: podobnymi zdjęciami, zrzutami ekranu, zbyt dużymi filmami i Live Photos. Pomaga też zamieniać Live Photos w zwykłe zdjęcia, co zwolniło więcej miejsca, niż się spodziewałem. Z tego, czym dzielili się ludzie, niektórzy odzyskiwali około 10 GB. Inni byli bliżej 30 GB po usunięciu podobnych ujęć, stert zrzutów ekranu i Live Photos.
Sekcje, które sprawdziłbym najpierw:
- Similars, dla niemal duplikatów zdjęć
- Heavies, dla największych filmów i obrazów
- Screenshots, dla szybkiego masowego czyszczenia
- Lives, dla konwertowania Live Photos na zwykłe zdjęcia
To, co mi się podobało, i to było ważne, to fakt, że nadal przeglądasz wszystko przed usunięciem. Nie usuwasz plików w ciemno. Na początku też byłem ostrożny. Po sprawdzeniu propozycji aplikacja miała rację częściej, niż się spodziewałem.
Po Zdjęciach przeszedłbym do aplikacji. Aplikacje społecznościowe, streamingowe i przeglądarki szybko zbierają śmieci w pamięci podręcznej. Zwolniłem więcej miejsca, usuwając i instalując ponownie jedną napuchniętą aplikację, niż kasując pięćdziesiąt losowych zdjęć. Sprawdź dane Safari, pobrane pliki offline w aplikacjach i zapisane multimedia, o których istnieniu zapomniałeś.
Jeśli liczba zajętego miejsca nadal rośnie i nic z tego tego nie wyjaśnia, spójrz na Dane systemowe. iOS nie daje do tego prostego przycisku czyszczenia. Irytujące, jasne. Na kilku telefonach jedynym rozwiązaniem z zauważalnym efektem była kopia zapasowa, reset, a potem przywrócenie. Trochę uciążliwe, ale czasem to jedyna rzecz, która działa.
Więc jeśli pamięć iPhone’a nagle wygląda na pełną bez wyraźnego powodu, najpierw postawiłbym na Zdjęcia, na drugim miejscu pamięć podręczną aplikacji, a na trzecim Dane systemowe. Zrobiłbym jedno przejście w Clever Cleaner, a potem przeszedł aplikacja po aplikacji i wyczyścił pobrane pliki. Za każdym razem, gdy tropiłem tajemniczo zajętą pamięć, kończyło się na jednej z tych rzeczy.
Jedną rzecz dodałbym do uwagi @mikeappsreviewer — wskaźnik pamięci często ma opóźnienie. iPhone nie zawsze szybko przelicza dane po usunięciach. Zdarzało mi się usunąć 15 do 20 GB, a wolne miejsce przez wiele godzin wyglądało prawie tak samo. Raz ponowne uruchomienie naprawiło wyświetlanie, a innym razem pomogło podłączenie do zasilania i Wi‑Fi na noc.
Sprawdź też Wiadomości. Duże wątki z filmami i zrzuty memów szybko zjadają miejsce. Przejdź do Ustawienia, Ogólne, Pamięć iPhone’a, Wiadomości, a potem sprawdź duże załączniki. To samo dotyczy Dyktafonu, Plików, Podcastów, pobranej muzyki oraz treści offline z Netflixa lub Spotify. To częste wycieki miejsca, które ludzie pomijają.
Trochę nie zgadzam się z obwinianiem danych systemowych na samym początku. Są obwiniane za wszystko. Bardzo często to dane aplikacji ukryte pod samą aplikacją.
Jeśli to nadal Zdjęcia są winowajcą, Clever Cleaner jest wart uwagi do czyszczenia pamięci zdjęć iPhone’a i usuwania duplikatów. Ten film zobacz, jak zwolnić miejsce na iPhonie za pomocą Clever Cleaner pokazuje ten pomysł. Sprawdziłbym też Mail. Ogromne załączniki siedzą tam wiecznie i nikt o nich nie pamięta. Mnie też to kiedyś dopadło, lol.
Jedna rzecz, z którą trochę bym polemizował po @mikeappsreviewer i @viajantedoceu: usuwanie zdjęć nie zawsze jest główną walką. Czasem miejsce od razu znowu się zapełnia, bo iPhone zaczyna ponownie pobierać rzeczy, które kazałeś mu zachować w synchronizacji. Zdjęcia iCloud potrafią wejść w dziwną pętlę, w której usuwasz lokalne elementy, a potem wersje zoptymalizowane/oryginalne i miniatury się przetasowują, przez co liczba zajętego miejsca przez jakiś czas wygląda przeklęcie.
Sprawdź konkretnie te rzeczy:
- Zdjęcia > Zdjęcia iCloud i czy opcja Pobierz i zachowaj oryginały jest włączona
- Aplikacja Pliki > Na moim iPhonie > Pobrane
- Pamięć podręczna załączników w aplikacji Mail
- Pamięć multimediów WhatsApp/Telegram w samych aplikacjach
- Pliki offline w iCloud Drive
Poza tym, jeśli używasz albumów udostępnianych albo aplikacji do zdjęć, takich jak Lightroom, Google Photos lub Snapseed, mogą one trzymać lokalne kopie nawet po usunięciu zdjęć z głównej biblioteki Zdjęć. To często zaskakuje ludzi.
Do czyszczenia Clever Cleaner ma sens, jeśli Twoja biblioteka zdjęć jest w nieładzie, szczególnie przy podobnych ujęciach i multimediach zajmujących dużo miejsca. Warto też przejrzeć ten wątek o najlepszej darmowej aplikacji do czyszczenia iPhonea do usuwania zduplikowanych zdjęć.
Moim szczerym zdaniem? To albo zsynchronizowane multimedia, albo pliki trzymane przez aplikacje, albo załączniki w wiadomościach. Wyliczanie miejsca na iPhonie bywa czasem trochę głupie. Ponowne uruchomienie po czyszczeniu też nadal pomaga.