Nikon kameramın SD kartındaki önemli fotoğrafları görüntüleri incelerken yanlışlıkla sildim ve şimdi onları geri kurtarmanın en güvenli yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var. Fotoğraflar, yedeğini almadığım kişisel anıları içeriyor, bu yüzden Nikon SD kart fotoğraf kurtarma konusunda tavsiye, kaçınılması gereken adımlar ve hangi kurtarma yöntemlerinin gerçekten işe yaradığı hakkında bilgi arıyorum.
Bunu bir kez bir Nikon kartla yaşadım ve iyi haber şu ki, kamerada silme işlemi genelde fotoğraf verilerini hemen silmez. Çoğu zaman alanı boş olarak işaretler. Hata yaptıktan sonra çekime devam ettiyseniz, kurtarma işi hızla zorlaşır. Erken durduysanız, şansınız hâlâ fena değil.
İlk olarak, kamerayı şimdi kullanmayı bırakın. Deneme çekimi yapmayın. Menülerde gezinip çekmeye devam etmeyin. Her yeni dosya karta yazılır ve eski fotoğraflarınızın bazıları kalıcı olarak üzerine yazılabilir.
SD kartı çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın. Başka seçeneğiniz varsa Nikon gövdeyi USB ile bağlamayı pas geçerdim. Birçok kamera MTP veya PTP modunda görünür ve kurtarma araçları kartı daha doğrudan okuyabildiğinde daha iyi çalışır.
Zaten başka bir yerde kopyanız yoksa, bir sonraki normal adım kurtarma yazılımıdır. Daha önce Disk Drill kullandım; çoğunlukla basit olduğu ve Nikon NEF dosyalarını JPG’lerle birlikte fazla uğraştırmadan okuyabildiği için.
Kısa sürüm şöyle.
- Disk Drill’i SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
- Nikon SD kartı bir kart okuyucu ile takın.
- Programın içinde kartı seçin.
- Önce Universal Scan’i çalıştırın.
- Taramanın bitmesini bekleyin, sonra bulduklarını önizleyin.
- Dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye geri yükleyin, asla aynı SD karta geri yazmayın.
Küçük bir şey ama önemli. Bir fotoğraf önizlemesi tarama sonuçlarında düzgün açılıyorsa, bunu iyiye işaret sayardım. Benim durumumda, önizlemesi çalışan dosyalar temiz şekilde geri gelmeye en yatkın olanlardı.
Windows’ta 100 MB ücretsiz kurtarma sınırı var. Bu devasa bir çekimi kurtarmaz, hayır. Yine de test için kullanışlı. Para harcamadan önce dosyalarınızın kurtarılabilir olup olmadığını görmek için yeterli alan veriyor.
Videoları da kaybettiyseniz, Advanced Camera Recovery diye bir mod var. Ben oradan başlamazdım. Universal Scan daha hızlıdır ve genelde önce bariz şeyleri bulur. Bundan sonra hâlâ eksik büyük klipler varsa, o zaman kameraya özel taramayı deneyin.
Garip bir kısım insanları gereksiz yere korkutuyor. Kurtarılan dosyalar sık sık file000123.nef gibi çirkin adlarla geri gelir ve eski klasörler gitmiş olabilir. Bunu ben de gördüm. Bu her zaman fotoğrafların bozuk olduğu anlamına gelmez. Kurtarma araçları dosyaları çoğu zaman ham veri kalıplarından yeniden oluşturur, bu yüzden adlar ve klasörler ilk kaybolan şeyler olur.
Aynısı Windows’ta açılmayı reddeden Nikon RAW dosyaları için de geçerli. Sorun sadece eksik codec desteğiyken NEF dosyalarının bozuk göründüğünü yaşadım. Onlardan vazgeçmeden önce Nikon RAW desteği olan bir yazılımda açın.
Bir saat tarama harcamadan önce sıkıcı yerleri de kontrol edin.
- Genelde her çekimden sonra içe aktarma yapıyorsanız bilgisayarınızı.
- Görüntüleri kopyalayacak şekilde ayarlıysa SnapBridge’i.
- Unuttuğunuz bulut depolamayı veya eski bir harici sürücüyü.
Hızlı biçimlendirme de her zaman ölümcül değildir. Tekrar doldurulmadıkları sürece biçimlendirmeden sonra geri gelen kartlar gördüm. Asıl mesele kayıptan sonra ne olduğudur. Aynı kartta 300 yeni fotoğraf çektiyseniz, eski verilerin bir kısmı veya tamamı üzerine yazılmış olabilir. Sonuçların karıştığı yer burasıdır.
Kart çatlaksa, sürekli bağlantı kesiyorsa, ısınıyorsa veya bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa, ben orada dururdum. Arızalı bir kartta kendi başına kurtarma denemek kötü durumu daha da kötüleştirebilir. Profesyonel bir kurtarma hizmetinin daha mantıklı olduğu nokta burasıdır.
Yani, düz bir kurtarma planı:
- Kartı kullanmayı bırakın.
- Kameradan çıkarın.
- Yedekleri, senkronize kopyaları ve eski içe aktarmaları kontrol edin.
- Kartı kurtarma yazılımıyla tarayın, Universal Scan ile başlayın.
- Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin.
Nikon’da silme kötü bir şeydir ama her zaman son nokta değildir. Kart hatadan sonra dokunulmadan durduysa, çoğunu geri alma şansınız hâlâ oldukça iyidir.
Kart hâlâ bağlanıyorsa, herhangi bir taramadan önce bir ek adım daha atardım. Önce SD kartın tam bayt-bayt bir imajını alın, sonra imaj üzerinden çalışın. Bu, kartın tek bir temiz anlık görüntüsünü sağlar ve dengesiz bir kart okuyucunun veya kartın tekrarlanan taramalar sırasında daha fazla hasara yol açma riskini azaltır. Windows’ta USB Image Tool veya HDD Raw Copy işe yarar. Mac veya Linux’ta, aygıt yolunuzu biliyorsanız dd işe yarar. Daha uzun sürer, ama daha güvenli yoldur.
Kartın kullanımını durdurma konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Yine de bir noktada biraz farklı düşünüyorum. Kameranın içinde gizli bir şey olup olmadığını kontrol etmeye fazla zaman harcamazdım. Nikon’da oynatma sırasında silme işlemi genellikle gerçekten silme bayrağı olayıdır, çöp kutusu benzeri bir şey değildir. Menüleri kurcalamaktan çok zaman önemlidir.
Basit yolu istiyorsanız, Disk Drill Nikon SD kart fotoğraf kurtarma için iyidir, özellikle JPG ve NEF için. Eğer oluşturduysanız kart imajını tarayın. Sonuçları dosya türüne ve dosya boyutuna göre sıralayın. Çok küçük NEF dosyaları genellikle işe yaramaz. Önizleme desteği olan tam boyutlu dosyalar en iyi ihtimalle kurtarılabilir olanlardır.
İnsanların kaçırdığı iki şey daha:
- Takmadan önce SD kartın yazma koruma kilidini etkinleştirin.
- Kart hata gösteriyorsa, önce sıfırlama onarım araçlarını çalıştırmayın. Onarım araçları değişiklik yazar. Kötü fikir.
Nikon kamera SD kart fotoğraf kurtarma yöntemlerine daha geniş bir bakış istiyorsanız, şunu da okumaya değer:
SD karttan silinen fotoğrafları kurtarmanın en iyi yolları
Kartın bağlantısı kesiliyorsa, tıklama sesi çıkarıyorsa veya rastgele boyutlarda okunuyorsa, kendin yap yöntemlerini atlayın ve bir laboratuvara gidin. Bu kısım hızlıca pahalılaşır, ama durumu daha da kötüleştirmek de öyle.
@mikeappsreviewer ve @sternenwanderer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey: modelinizde çift yuva varsa Nikon’un iki karta birden yazacak şekilde ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol edin. Kulağa bariz geliyor ama insanlar bunu sık sık gözden kaçırıyor ve boş yere panikliyor. “Silinmiş” fotoğrafların aslında ikinci kartta dokunulmadan durduğunu gördüm; çünkü oynatma sırasında silme işlemi yalnızca o anda seçili yuva iş akışını etkilemişti. Çok yaygın değil ama 30 saniyeye değer.
Ayrıca, kart çok küçük değilse bir sürü derin taramaya hemen dalma fikrine biraz katılmıyorum. Bunlar sadece silinmiş fotoğraflarsa ve kartın genel durumu iyiyse, önce Disk Drill’de salt okunur bir önizleme taramasıyla başlayıp klasör yapısının hâlâ görünüp görünmediğine bakardım. Daha hızlı, daha az karmaşa ve gerçek dosyaları oyulmuş çöplerden ayırmak daha kolay. Derin taramalar harikadır ama sizi yinelenen JPG’lere ve yarım bozuk NEF’lere boğabilir.
İnsanların unuttuğu bir başka şey: Nikon bazen iş akışına bağlı olarak yan dosyalar veya destek dosyaları oluşturur ve kurtarma uygulamaları tonla işe yaramaz küçük parça geri getirebilir. Tüm kurtarmayı dosya sayısına göre değerlendirmeyin. Asıl tam boyutlu JPG veya NEF dosyalarınızın önizlenip önizlenmediğine ve Nikon yazılımında, Lightroom, Capture One vb. içinde açılıp açılmadığına bakın.
Kart yeterince önemliyse, Windows’un Tara ve Onar gibi istemleriyle kartı “düzeltmeye” çalışmaktan kaçınırdım. O açılır pencere, zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirmeye fazlasıyla çok insanı kandırdı lol.
Bence en pratik yol:
- SD kartı kullanmayı bırakın
- Kamera kablosu değil, kart okuyucu kullanın
- Mümkünse önce kartın imajını alın
- Disk Drill ile tarayın
- Dosyaları bilgisayarınıza veya harici sürücünüze kurtarın
- Kurtarılan NEF/JPG dosyalarını uygun fotoğraf yazılımında test edin
Silinmiş dosyaları dijital kamera SD kartından kurtarma hakkında basit bir rehber istiyorsanız, bu da yardımcı olabilir.
Kart normal şekilde bağlanıyorsa ve çekimi hemen bıraktıysanız, şansınız genelde oldukça iyidir. Silmeden sonra fotoğraf çekmeye devam ettiyseniz, işler işte o noktada hızla çirkinleşir.
@sternenwanderer ve @techchizkid ile küçük bir anlaşmazlığım var: kart sağlamsa ve silme işlemi yeniyse, ne olduğunu doğrulamak için Nikon’un kamera içi Koruma durumunu da kontrol ederdim. Bir şeyi kurtarmak için değil, sadece yanlış sorunun peşine düşmemek için. Korumalı çekimler genelde normal şekilde silinemez, bu yüzden bu ipucu önemlidir.
Yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm ek nokta şu: kurtarmadan önce karttaki boş alana bakın. Kullanılan alan hâlâ silmeden önce kartta olanlarla kabaca eşleşiyorsa, bu veri bloklarının hâlâ yerinde olduğu ve yalnızca dosya girdilerinin kaldırıldığına dair çok iyi bir işarettir. Silmeden sonra boş alan çok arttıysa, çoğu zaman yine de kurtarılabilir, ama daha fazla ham yeniden yapılandırma ve dağınık dosya adları bekleyin.
Ayrıca, Nikon’unuz RAW+JPEG çekiyorsa, kurtarma dengesiz olabilir. JPEG’in temiz şekilde geri gelmesi ama NEF’in kısmen hasarlı olması ya da tam tersinin olması yaygındır. Bu yüzden bir format bozuk görünüyor diye tüm çekimin kaybolduğunu varsaymayın.
Yazılım olarak, Disk Drill makul bir seçimdir çünkü fazla kurulum gerektirmeden kamera kartlarını ve Nikon dosya türlerini işler.
Disk Drill’in artıları
- Kolay önizlemeler
- JPG/NEF algılamasında iyi
- Basit arayüz
- Normal kazara silme durumlarında yeterince iyi
Disk Drill’in eksileri
- Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırlıdır
- Derin tarama sonuçları karmaşık olabilir
- Dosya adları/klasörler geri gelmeyebilir
- Verinin üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz
Bir pratik ipucu daha: kurtarmadan sonra, bozuk olup olmadıklarına karar vermeden önce dosyaları Nikon NX Studio veya RAW destekli başka bir uygulamada doğrulayın. Windows küçük resim davranışı güvenilir bir ölçüt değildir.
Benim sürümüm şu:
- kartı kullanmayı bırakın
- @mikeappsreviewer’ın bahsettiği çift yuva/yedekleme olasılıklarını kontrol edin
- kalan kullanılan alanı inceleyin
- Disk Drill veya benzeriyle kurtarma yapın
- uygun fotoğraf yazılımında doğrulayın
- kart herhangi bir şekilde kararsız davranıyorsa, hemen kendiniz müdahale etmeyi bırakın