Najlepsza metoda na znalezienie podobnych zdjęć na iPhonie?

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie zrobiła się naprawdę przepełniona i ostatnio zauważyłem, że mam dużo zdjęć, które wyglądają prawie tak samo. Próbuję znaleźć podobne zdjęcia na moim iPhonie, żeby usunąć duplikaty i zwolnić miejsce, ale nie jestem pewien, jaki jest najprostszy lub najlepszy sposób, żeby to zrobić. Czy ktoś zna prostą metodę lub aplikację, która dobrze działa?

Apple Photos niewiele mi tu pomogło. Owszem, wyłapuje dokładnie zduplikowane pliki. Ale gdy tylko zdjęcie ma inny kąt, inne oświetlenie, dziwną minę albo drobną edycję, przestaje traktować je jak kopię. Moja biblioteka zapchała się małymi grupami po 5 lub 8 ujęć z tej samej chwili i żadne z nich nie zostało oznaczone.

Najpierw próbowałem zrobić to ręcznie. Zły pomysł. Zajęło to wieki, a ja ciągle gubiłem się w tym, co już sprawdziłem. O wiele lepiej sprawdził się u mnie Clever Cleaner. Podchodziłem do tego, spodziewając się typowego schematu: reklamy wszędzie, najpierw skanowanie, potem paywall. Ten program wydawał się inny. Sortował podobne zdjęcia na tyle dobrze, że ogarnąłem porządki w około 15 minut, przy bibliotece liczącej tysiące plików.

Co zrobiłem:

1. Zainstaluj Clever Cleaner z App Store, a potem zezwól na dostęp do zdjęć.
  2. Otwórz kartę Similars.
  3. Pozwól aplikacji skanować. U mnie skończyło się szybko, szybciej, niż się spodziewałem.
  4. Otwórz każdą grupę zdjęć i sprawdź wybór oznaczony jako Best Shot. Jeśli wybrała niewłaściwe zdjęcie, zmieniłem je.
  5. Stuknij Move to Trash dla grup, które chcesz wyczyścić, albo użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz, aby aplikacja zajęła się całą paczką.
  6. Potem wróć do Apple Photos i wyczyść album Recently Deleted, bo inaczej miejsce w pamięci jeszcze się nie zwolni.

Skończyło się na tym, że użyłem też pozostałych kart, skoro już tam byłem. Duplicates zajęło się dokładnymi kopiami. Heavies najpierw pokazało ogromne filmy, co było przydatne, bo zajmowały miejsce znacznie szybciej niż zdjęcia. Screenshots ułatwiło hurtowe wyrzucenie starego śmiecia. Lives zamieniało Live Photos w zwykłe nieruchome zdjęcia, zachowując główną klatkę. Dzięki temu i porządkom w podobnych zdjęciach odzyskałem więcej miejsca, niż myślałem.

Jeśli chcesz pominąć aplikacje firm trzecich, nadal masz ręczną drogę. Działa. Jest wolniejsza.

1. Użyj karty Search w Zdjęciach i szukaj według osoby, miejsca, rzeczy albo wydarzenia. Podobne ujęcia często leżą obok siebie.
  2. Sortuj według daty albo konkretnego wyjazdu. Prawie identyczne zdjęcia zwykle pochodzą z tej samej minuty lub dwóch.
  3. Sprawdź zdjęcia Burst i zachowaj jedną klatkę zamiast całego stosu.
  4. Przejrzyj People & Pets, Trips albo Media Types, aby zawęzić bałagan do fragmentów, które da się ogarnąć.
  5. Jeśli używasz Maca, twórz w Zdjęciach Smart Albums. Grupowanie według daty, lokalizacji, słowa kluczowego i innych metadanych bardzo ogranicza ręczne sortowanie.

Próbowałem obu sposobów. Ręczne porządki zadziałały, ale nie zrobiłbym tego ponownie, chyba że nie miałbym innej opcji. Aplikacja znalazła grupy, które bym pominął, i zaoszczędziła mi absurdalnie dużo czasu.

Jeśli Twoim celem jest znalezienie podobnych zdjęć na iPhonie i szybkie zwolnienie miejsca, podzieliłbym to na dwie ścieżki.

Po pierwsze, użyj Apple Photos do prostych rzeczy. Przejdź do Narzędzia, Duplikaty. Dobrze scala dokładne odpowiedniki. Niewiele robi w przypadku podobnych duplikatów. Trochę nie zgadzam się jednak z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Apple Photos nadal warto sprawdzić najpierw, ponieważ zajmuje to około 30 sekund i jest wbudowane.

Po drugie, użyj aplikacji czyszczącej do bardziej chaotycznej części. Podobne ujęcia z tej samej chwili, edytowane kopie, rozmazane dodatki, pozostałości po seriach. W tym miejscu Clever Cleaner pomaga bardziej niż domyślna aplikacja Photos. Grupuje podobnie wyglądające zdjęcia, więc przeglądasz partie zamiast przewijać całą bibliotekę jak szaleniec. Przy bibliotece 8000 zdjęć takie narzędzia oszczędzają mnóstwo czasu. U mnie też był podobny bałagan.

Najlepsza ręczna sztuczka, jaką znalazłem, i była szybsza niż losowe przeglądanie:

1. Otwórz Photos.
  2. Wyświetlaj według Dni lub Miesięcy.
  3. Zacznij od wyjazdów, wydarzeń, selfie, folderów ze zwierzakami.
  4. Następnie sprawdź serie i zrzuty ekranu.
  5. Najpierw dodaj do ulubionych to, co chcesz zachować, a resztę usuń później.

Posortuj też największych pożeraczy pamięci przed zdjęciami. Krótkie filmy i Live Photos szybko zajmują miejsce. Ludzie cały czas to przeoczają.

Jeśli chcesz przejrzysty poradnik o znajdowaniu i usuwaniu podobnych zdjęć na iPhonie, to pomoże: najlepsze sposoby na znajdowanie i usuwanie podobnych zdjęć na iPhonie.

Krótka wersja. Apple Photos do dokładnych duplikatów. Clever Cleaner do podobnych zdjęć. Ręczne przeglądanie wszystkiego, co ważne.

Podzieliłbym to trochę inaczej niż @mikeappsreviewer i @mike34.

Prawdziwy problem to nie tylko znajdowanie dokładnych duplikatów. Chodzi o wychwycenie zdjęć typu dlaczego zrobiłem 9 wersji tej samej kawy/fotki/psiego pyska. Apple Photos radzi sobie z prawdziwymi duplikatami, ale jeśli chodzi o podobne zdjęcia, to wciąż jest to trochę niedopracowane. Poza tym ręczne porządki brzmią szlachetnie, dopóki po 20 minutach nie usuniesz przypadkiem złego zdjęcia dziecka. Nie pytajcie, skąd to wiem.

Najbardziej pomogła mi zmiana kolejności:

1. Najpierw usuń oczywiste śmieci: zrzuty ekranu, nagrania ekranu, przypadkowe zdjęcia z kieszeni.
  2. Potem sprawdź serie i Live Photos, bo tam ukrywa się mnóstwo niemal identycznych obrazów.
  3. Następnie użyj narzędzia do wyszukiwania podobnych zdjęć dla tych chaotycznych grup.

Właśnie tutaj Clever Cleaner ma więcej sensu niż zwykłe przewijanie. Nie używałbym jednak żadnej aplikacji w pełni w trybie automatycznym, tu się trochę nie zgadzam. Wybory Best Shot są przydatne, ale i tak sprawdzam wszystko, co ma wartość sentymentalną. AI jest mądre tylko do momentu, aż z jakiegoś przeklętego powodu zostawi rozmazane zdjęcie.

Jeśli chcesz bardziej przejrzysty poradnik, jak znaleźć podobne zdjęcia na iPhonie za pomocą Clever Cleaner, ten przewodnik jest bardzo łatwy do śledzenia:
zobacz, jak znaleźć i usunąć podobne zdjęcia na iPhonie za pomocą Clever Cleaner

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają: wyłącz zapisywanie zduplikowanych ujęć na przyszłość. Jeśli często używasz serii zdjęć, wszędzie masz włączone Live Photos albo edytujesz i ponownie zapisujesz obrazy, biblioteka znowu bardzo szybko się zapełni. Sprzątanie to tak naprawdę tylko połowa walki.

Więc tak, moje podejście:

• Apple Photos do dokładnych duplikatów
  • Clever Cleaner do podobnych zdjęć na iPhonie
  • Ręczny przegląd ważnych wspomnień
  • Zajmij się filmami i Live Photos na początku, jeśli głównym celem jest oszczędność miejsca

To połączenie sprawdziło się u mnie o wiele lepiej niż próba siłowego przebrnięcia przez całą bibliotekę ręcznie.