Dosyaları Mac bilgisayarıma taşırken yanlışlıkla SD kartımdaki fotoğraf ve videoları sildim ve şimdi onları hiçbir yerde bulamıyorum. Bu dosyalar gerçekten çok önemli ve herhangi bir şeyin üzerine yazılmadan önce Mac’te silinen SD kart dosyalarını kurtarmanın en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Ben olsam tam burada durur ve SD karta dokunmazdım. Artık fotoğraf çekmez, dosya kopyalamaz, yeniden biçimlendirme yapmazdım. Bir SD kartta dosyalar silindiğinde, çoğu zaman üzerlerine yeni veri yazılana kadar orada kalırlar. Kartı kullanmaya devam ettikçe, kurtarma şansı hızla kötüleşir.
Ben de Mac kullanıyorum ve en az sorun yaşadığım araç Disk Drill oldu. Kamera kartlarında yanlışlıkla silinen dosyalardan ve bir biçimlendirme hatasından sonra birkaç kez kullandım. FAT32 ve exFAT kartları sorunsuz okudu, geri almadan önce içerikleri önizlememe izin verdi ve kamera videolarında da oldukça iyi iş çıkardı. Ayrıca bir Gelişmiş Kamera Kurtarma modu da var; bu da bir keresinde parçalanmış drone video dosyalarında işime yaradı.
Ben olsam önce şunları yapardım
- SD kartı düzgün bir kart okuyucu ile takın
- Mac’inize Disk Drill yükleyin
- Aygıt listesinden SD kartı seçin ve tarayın
- Önce Universal Scan’i çalıştırın
- Eksik dosyalar bir kamera veya drondan gelen videolarsa Advanced Camera Recovery’yi de çalıştırın
- Herhangi bir şeyi geri yüklemeden önce önizlemeyi kullanın
- Kurtarılan dosyaları SD karta geri değil, Mac’inizin dahili sürücüsüne veya başka bir diske kaydedin
Önizleme adımı insanların düşündüğünden daha önemli. Bir fotoğraf önizlemede düzgün açılıyorsa ya da bir video orada takılmadan oynuyorsa, bunu genelde iyi bir işaret olarak görürüm. Her şeyi garanti etmez ama yine de körlemesine geri yüklemekten iyidir.
Ayrıca, süslü şeylere girişmeden önce Mac Çöp Kutusu’nu kontrol edin. Biliyorum, kulağa saçma geliyor. Ama çıkarılabilir medyadan silinen dosyaların oraya düştüğünü gördüm ve bir keresinde hiçbir kurtarma yazılımına gerek kalmadan bir karttaki tüm çekimleri geri aldım. Yaklaşık 20 saniye sürdü.
Ücretsiz bir seçenek istiyorsanız, PhotoRec denemeye değer. Bir kez kullandım ve işe yaradı ama evet, biraz kaba hissettiriyor. Arayüzü eski usul ve genelde orijinal dosya adlarını ve klasör düzenini kaybediyorsunuz; çok çekim yaptıysanız bu hızlıca can sıkıcı hale geliyor.
Gördüğüm kadarıyla, yanlışlıkla silme daha iyi senaryolardan biri. Hatadan sonra kartta çekim yapmaya devam etmediyseniz, şansınız hâlâ fena değil.
Öncelikle SD kartı kullanmayı bırakın. Kartı çıkarın ve bir kenara koyun. Silinen dosyalar, üzerlerine yeni veriler yazılana kadar çoğu zaman kurtarılabilir kalır. Flash depolamada üzerine yazılma riski hızla artar.
Bir konuda @mikeappsreviewer’a katılıyorum, Çöp Kutusu’nu kontrol etmek 10 saniyeye değer. Ancak doğrudan tam bir kurtarma taramasına geçme konusunda biraz katılmıyorum. Mac’te, kartı taramadan önce iki yeri kontrol ederdim:
- Eğer oraya aktardıysanız Fotoğraflar uygulaması. Son Silinenler bölümüne bakın.
- Mac’inizde Finder araması yaparak .JPG, .HEIC, .MP4, .MOV gibi dosya türlerini eklenme tarihine göre sıralayın.
SD karttan taşırken silindi denilen birçok durumda aslında başarısız kopyalamalar, kısmi aktarmalar veya kütüphane paketi içinde duran dosyalar söz konusu oluyor.
Dosyalar Mac’te değilse, o zaman kurtarma yazılımı kullanın. Disk Drill, exFAT, FAT32 ve yaygın kamera dosya sistemlerini iyi desteklediği için SD kart kurtarma için sağlam bir Mac seçeneğidir. Benim sevdiğim özelliklerden biri, önce SD kartın birebir bir imajını oluşturup ardından kartın kendisi yerine bu imajı taramaktır. Kart sorunluysa veya bağlantısı kesilmeye başlıyorsa bu riski azaltır. Birçok kişinin atladığı adım budur.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- SD kartta kilit anahtarı varsa yazma korumasını etkinleştirin.
- Kararlı bir kart okuyucu ile bağlayın.
- Kartın disk imajını oluşturun.
- İmajı Disk Drill ile tarayın.
- Dosyaları SD karta asla geri değil, Mac’inize veya harici bir sürücüye kurtarın.
Disk İzlencesi kartın imajını oluşturamazsa, bu donanım sorunu olduğuna işaret eder. Bu noktada kartı tekrar tekrar bağlayıp çıkarmaya devam etmeyin. Bu durumu daha da kötüleştirir.
Görsel bir rehber isterseniz, bu Mac SD kart dosya kurtarma anlatımı süreci basit bir şekilde gösteriyor.
İnsanların kaçırdığı bir şey daha var. Karttan kopyalanmış dosyalarda Finder içinde Command+Delete kullandıysanız, macOS bazen kart girdilerini kaldırır ama kopyalanmış verileri hedef klasörde farklı zaman damgalarıyla veya yinelenen adlarla bırakır. Gizli kopyaları da kontrol edin. Kulağa saçma geliyor ama bunun olduğunu gördüm.
Ne @mikeappsreviewer ne de @nachtdromer’in gerçekten yeterince vurgulamadığı bir şey ekleyeyim: dosyaların en başta gerçekten karttan taşınıp taşınmadığını kontrol edin. Mac’te “taşırken silindi” denilen birçok durumda aslında Finder kopyalama sırasında takılıyor, sonra da yine de kaynağı temizliyor. Aşırı sinir bozucu.
Finder’ı açın ve her zamanki içe aktarma klasörlerinize bakın, ardından kind:image ve kind:movie gibi türlerle Spotlight kullanın; biliyorsanız kameranın IMG_, DSC_, MVI_, GH vb. dosya adı kalıbını da ekleyin. Oraya aktardıysanız Photos kütüphane paketinin boyutunu da kontrol edin. Bazen uygulama görünümü dağınık olsa bile dosyalar kütüphanenin içinde olur.
Kart hâlâ dosyaların bulunduğu tek yerse, o zaman evet, yapılacak şey kurtarma. Kart kararsızsa önce Photos/Finder içinde çok fazla işlem yapma konusunda biraz farklı düşünüyorum. Sürekli bağlantısı kopuyorsa, kurcalamayı bırakın ve mümkün olan en kısa sürede imajını alın. Disk Drill burada pratik Mac tercihidir çünkü macOS’ta SD kartlardan silinmiş dosyaları kurtarabilir ve birçok ücretsiz araca göre önizlemelerle doğrulaması daha kolaydır.
Bir şey daha: SD kartınız adaptörde kullanılan bir microSD ise, bozulma varsaymadan önce adaptörleri/kart okuyucuları değiştirin. O ucuz adaptörler durmadan arızalanır.
Ayrıca şunu da okumaya değer: Mac SD kart dosya kurtarma tartışması ve sorun giderme adımları
Ana kural basit: kurtarmayı karta geri değil, farklı bir sürücüye yapın. Disk Utility kartta hata olduğunu söylüyorsa, kurtarmadan önce First Aid çalıştırmayın. Bu “düzeltme”, exFAT/FAT kartlarda silinen dosya kurtarmayı daha da kötüleştirebilir.
Kartı kullanmayı bırakın kısmında @nachtdromer, @caminantenocturno ve @mikeappsreviewer’a büyük +1, ama önce bir ek açı daha vurgulardım: Dosyaları Finder’da taşıdıysanız, hedef klasörün Görünüm Seçeneklerini kontrol edin ve Değiştirilme Tarihi ile Eklenme Tarihine göre sıralayın. Finder bazen aktarım başarısız olmuş gibi düşündürür, oysa dosyalar aslında IMG_1234 2.JPG gibi tuhaf adlarla ya da içe aktarma sırasında oluşturulmuş iç içe bir klasörün içine düşmüş olabilir.
Henüz yapmayacağım birkaç şey:
- Kurtarmadan önce İlk Yardım çalıştırmayın
- Kart sorunlu davranıyorsa tekrar tekrar yeniden takmayın
- Bunlar elle kopyalandıysa yalnızca Photos’a güvenmeyin
Dosyalar gerçekten hem kart görünümünden hem de Mac depolamasından kaybolduysa, o zaman evet, Disk Drill Mac için pratik yoldur.
Disk Drill’in artıları
- SD kartlar, exFAT, FAT32, microSD ile iyi çalışır
- Önizleme, kullanılabilir dosyaları gereksizlerden ayırmaya yardımcı olur
- Komut satırı araçlarından daha kolaydır
- Dosya sistemi kayıtları zarar gördüğünde imzalara göre tarama yapabilir
Eksileri
- Derin taramalar biraz zaman alabilir
- Mac’te ücretsiz kullanım sınırlıdır
- Kurtarılan dosya adları/klasörler her zaman kusursuz olmayabilir
- Kartın üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz
Benim görüşüm: Kart fiziksel olarak sağlamsa, silinmiş fotoğraf kurtarma olasılığı genelde iyidir. Kart bağlantıyı kesiyorsa, hata veriyorsa veya tutarsız şekilde bağlanıyorsa, sorunu kurcalamayı bırakın ve her şeyden önce onun bir klonunu/imajını alın. Kurtarmaların çoğu tam bu noktada ters gider.