Przypadkowo usunąłem ważne pliki na moim komputerze z systemem Windows 11 i opróżniłem Kosz, zanim się zorientowałem. Te dokumenty i zdjęcia są naprawdę ważne i potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu na odzyskanie usuniętych plików w systemie Windows 11 bez pogorszenia sytuacji. Będę wdzięczny za wszelkie porady dotyczące bezpiecznych kroków odzyskiwania lub narzędzi.
Po pierwsze, nie skreślaj tego jeszcze. Widziałem, jak pliki wracały, gdy ludzie byli pewni, że je zniszczyli. Teraz ważne jest proste, przestań używać dysku, chyba że musisz.
Oto dlaczego. W systemie Windows usunięcie pliku zwykle usuwa jego wpis z systemu plików i zwalnia miejsce do późniejszego użycia. Dane pliku często nadal tam pozostają, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Więc jeśli dalej coś instalujesz, pobierasz filmy, pozwalasz Windowsowi uruchamiać aktualizacje albo zapisujesz losowe pliki, zmniejszasz swoje szanse.
Dyski SSD sprawiają, że sprawa jest pilniejsza. Większość systemów Windows 11 działa na pamięci SSD, a dyski SSD często używają TRIM. Gdy TRIM zrobi swoje, usunięte dane są czyszczone w tle, a odzyskiwanie staje się znacznie trudniejsze, czasem niemożliwe. Nie zwlekałbym.
Zanim cokolwiek zainstalujesz, sprawdziłbym te nudne miejsca, które ludzie pomijają:
- Kosz
- Kosz OneDrive, jeśli twoje foldery są tam synchronizowane
- Kopie zapasowe Historii plików
- Poprzednie wersje w folderze, w którym był plik
- Dowolna aplikacja do kopii zapasowych w chmurze powiązana z twoim komputerem
Nie raz widziałem, jak pliki usunięte na stałe pojawiały się w jednym z tych miejsc. Trochę irytujące, ale lepsze to niż strata.
Jeśli nie ma go w żadnej kopii zapasowej ani folderze kosza, wtedy szybko przeszedłbym do oprogramowania do odzyskiwania.
Miałem dobre doświadczenia z Disk Drill. To, co mi się w nim podobało, gdy go używałem, to że znajdował usunięte pliki, radził sobie z uszkodzonymi i sformatowanymi partycjami lepiej, niż się spodziewałem, a czasem zachowywał oryginalne nazwy i strukturę folderów, jeśli system plików nie był jeszcze zbyt mocno uszkodzony. Najbardziej przydatna była dla mnie opcja kopii bajt po bajcie. Najpierw klonujesz dysk, a potem skanujesz kopię zamiast męczyć oryginał. Jeśli dysk wygląda na niestabilny, to ma znaczenie. Film o tej funkcji jest tutaj:
W systemie Windows darmowa wersja daje nielimitowane skanowanie, podgląd plików i do 100 MB odzyskiwania. Ten limit brzmi na mały, jasne, ale wystarczy, żeby sprawdzić, czy twój plik nadal tam jest, zanim za cokolwiek zapłacisz.
Jeśli chcesz darmową opcję od Microsoftu, jest Windows File Recovery. Próbowałem tego raz. Działa przez Wiersz polecenia, więc jest mniej przyjazne, jeśli nie lubisz narzędzi terminalowych albo nigdy wcześniej z nich nie korzystałeś. Nadal przydatne, ale z mniejszym prowadzeniem za rękę.
Gdyby to był mój komputer, zrobiłbym to w tej kolejności:
- Przestań używać dysku.
- Sprawdź Kosz, OneDrive, Historię plików i Poprzednie wersje.
- Uruchom oprogramowanie do odzyskiwania jak najszybciej, jeśli plik nadal się nie pojawia.
- Zapisz wszystko, co uda się odzyskać, na innym dysku, nie na tym samym, który skanujesz.
Czas ma tu znaczenie. Zacznij wcześnie, a twoje szanse będą lepsze. Czekaj zbyt długo, a Windows zacznie zacierać ślady.
Dodałbym jedną rzecz do tego, co powiedział @mikeappsreviewer. Nie ufaj aplikacjom do odzyskiwania na tym samym dysku z Windows 11, z którego utraciłeś pliki. Uruchom system z innego USB albo podłącz dysk do innego komputera, jeśli masz taką możliwość. To znacznie ogranicza aktywność zapisu, a to ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.
Poza tym, jeśli Twoje zdjęcia zostały zaimportowane z telefonu lub aparatu, sprawdź urządzenie źródłowe. Widziałem przypadki, gdy ludzie odzyskiwali usunięty zestaw, bo oryginały nadal były na karcie SD albo wciąż znajdowały się w iCloud lub Google Photos. Brzmi głupio, ale oszczędza godziny.
Jeśli chcesz przejrzysty poradnik, to pomoże: przewodnik odzyskiwania trwale usuniętych plików w Windows 11
Jeśli chodzi o narzędzia, Disk Drill to solidny wybór, ponieważ wyświetla podgląd plików przed odzyskaniem, więc wiesz, czy dokumenty lub zdjęcia są nienaruszone, zanim poświęcisz czas na eksportowanie śmieci. Nie do końca zgadzam się z czekaniem i testowaniem najpierw wielu wbudowanych narzędzi Windows na dysku SSD. Jeśli pliki są ważne, od razu przeszedłbym do skanowania z innego dysku albo na innej maszynie.
Jeszcze jedna rzecz. Odzyskuj na inny dysk. Ten sam dysk to sposób, w jaki ludzie tracą dane po raz drugi.
Zrobiłbym jedną rzecz trochę inaczej niż @mikeappsreviewer i @mike34. Zanim za bardzo rzucisz się na aplikacje do odzyskiwania, sprawdź, czy pliki kiedykolwiek znajdowały się w zsynchronizowanym folderze, takim jak Pulpit, Dokumenty lub Obrazy, z włączoną historią wersji. Nie chodzi tylko o kosz OneDrive, ale o faktyczne wersjonowanie plików po stronie chmury. Widziałem już sytuacje, gdy nowsze puste pliki zastępowały stare, a starsza wersja nadal tam była. Ludzie cały czas to przeoczają.
Jeśli usunięte dokumenty/zdjęcia były na zewnętrznym HDD, twoje szanse są zwykle większe niż na wewnętrznym SSD. Jeśli były na głównym dysku SSD z Windows 11, to tak, czas działa na niekorzyść. Ale też nie zakładałbym od razu katastrofy. TRIM utrudnia odzyskiwanie, ale nie jest tak, że każdy usunięty plik znika w sekundzie, gdy naciśniesz usuń.
Jeszcze jedna wskazówka, którą większość osób pomija: szukaj tymczasowych eksportów i pamięci podręcznych aplikacji. Word, Adobe i niektóre edytory zdjęć zostawiają pozostałości w dziwnych miejscach:
%AppData%%LocalAppData%C:\Users\YourName\AppData\Local\Temp
W przypadku dokumentów otwórz też Worda lub Excela i sprawdź Ostatnie oraz Odzyskiwanie dokumentów. W przypadku zdjęć sprawdź, czy twój edytor nie zaimportował kopii do swojego katalogu.
Jeśli będziesz skanować, Disk Drill ma sens, ponieważ podgląd ma ogromne znaczenie. Wiele narzędzi do odzyskiwania znajduje pliki, które są praktycznie nie do uratowania. Możliwość zobaczenia najpierw podglądu obrazu lub dokumentu oszczędza czas. Nadal unikałbym najpierw głębokiego skanowania, jeśli szybkie skanowanie już pokazuje nienaruszone wpisy systemu plików.
Warto też przeczytać ten wątek o jak odzyskać usunięte pliki z dysku twardego w systemie Windows.
Najważniejsze: jeśli pliki są niezastąpione i warte realnych pieniędzy, przerwij samodzielne działania po pierwszym ostrożnym podejściu. Powtarzane skanowania i paniczne klikanie mogą pogorszyć złą sytuację.
Jedną rzecz dodałbym do tego, co omówili już @mike34, @viajantedoceu i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy pliki zostały usunięte z lokalizacji biblioteki przy włączonej funkcji Known Folder Move. Windows 11 po cichu przekierowuje na niektórych konfiguracjach pulpity, Dokumenty i Obrazy do OneDrive, a ludzie kończą na szukaniu w lokalnej ścieżce, podczas gdy możliwa do odzyskania kopia znajduje się faktycznie w historii zsynchronizowanego konta.
Trochę też nie zgadzam się z przechodzeniem od razu do wielu głębokich skanów, jeśli nie wykluczyłeś jeszcze odzyskiwania na poziomie aplikacji. W przypadku plików Office najpierw otwórz Worda lub Excela i poszukaj elementów AutoRecover. W przypadku zdjęć Lightroom, Photoshop Elements, a nawet niektóre aplikacje do importu z telefonu przechowują katalogi, podglądy albo skopiowane importy we własnych folderach. Czasami nie odzyskujesz oryginalnego pliku, ale odzyskujesz użyteczną wyeksportowaną kopię.
Jeszcze jedna często pomijana rzecz: użyj Everything Search, jeśli masz to już zainstalowane, albo wyszukiwania Windows z szerokimi symbolami wieloznacznymi. Usunięte pliki czasami wcale nie są usunięte, tylko przeniesione, przemianowane albo zapisane do folderu tymczasowego/eksportu. Widziałem „utracone” zdjęcia leżące w Pictures\Saved Pictures albo w pamięci podręcznej edytora.
Jeśli wybierzesz drogę z oprogramowaniem, Disk Drill to rozsądny wybór głównie dlatego, że podgląd pomaga oddzielić pliki naprawdę możliwe do odzyskania od śmieci.
Zalety:
- łatwy w użyciu
- podgląd zdjęć/dokumentów
- czasami może zachować strukturę folderów
- dobry do szybkiej wstępnej oceny
Wady:
- darmowy limit odzyskiwania w Windows jest mały
- głębokie skany mogą zwracać dużo bałaganu
- nie jest magicznym rozwiązaniem na dyskach SSD trafionych przez TRIM
- wersja płatna nie jest tania w porównaniu z niektórymi alternatywami
Jeśli dysk wydaje dziwne dźwięki, znika albo zaczyna działać wolno, zatrzymaj się w tym miejscu. To mniej oznacza usunięty plik, a bardziej uszkadzający się dysk, co całkowicie zmienia sytuację.