iPhone depolama alanım neredeyse dolu ve az önce fotoğraflarımın çoğunun Live Photo olarak kaydedildiğini fark ettim. Yer açmak için Live Photo’ları silmek veya kapatmak istiyorum, ancak önemli fotoğrafları kaybetmeden bunu yapmanın en iyi yolunun ne olduğundan emin değilim. Live Photo’ları nasıl yöneteceğimi ve iPhone depolama alanında nasıl hızlıca yer açacağımı anlamak için yardıma ihtiyacım var.
Zor değil.
Tüm Live Photo’ların silinmesini istiyorsanız ve görüntüyü saklamayı önemsemiyorsanız, Fotoğraflar’ı açın, Medya Türleri > Live Photos bölümüne gidin, kaldırmak istediklerinizi seçin ve silin. Ardından Son Silinenler bölümünü temizleyin. Bu adımı atlarsanız, dosyalar 30 güne kadar orada kalır ve depolama alanı kullanmaya devam eder. Bunu bir kez kaçırdım ve telefonumda bir hata olduğunu sandım.
Fotoğrafı saklamak ama hareketli kısmı kaldırmak istiyorsanız, önce Live Photo’ları normal durağan fotoğraflara dönüştürmeniz gerekir. Apple bunu, Fotoğraflar içinde her birini durağan görüntü olarak çoğaltmanıza izin vererek yapmanızı sağlar. Denedim. Beş fotoğraf için idare eder. 200 tane içinse tam bir eziyet.
Sonunda bana zaman kazandıran şey Clever Cleaner oldu. Uygulamada bir Lives sekmesi var, bu yüzden tüm Live Photo’ları tek bir yerde topluyor. Tarihe veya dosya boyutuna göre sıralıyorsunuz, birkaçına dokunuyor ya da hepsini seçiyorsunuz, ardından Sıkıştır işlemini çalıştırıyorsunuz. Adı biraz yanıltıcı, çünkü sadece dosyaları küçültmekten fazlasını yapıyor. Standart durağan fotoğraf kopyaları oluşturuyor, ardından orijinal Live sürümlerini tutmak mı yoksa kaldırmak mı istediğinizi soruyor.
Neden kullanmaya devam ettim:
- Toplu işlemleri destekliyor, böylece fotoğrafları tek tek yapmak zorunda kalmıyorsunuz.
- Herhangi bir şeyi onaylamadan önce ne kadar depolama alanı kazanacağınızı gösteriyor.
- Orijinal Live Photo’ların kalıp kalmayacağını siz seçiyorsunuz.
- Fotoğraflar içindeki çoğaltma işlemini yapmaktan çok daha hızlıydı.
- Telefonunuzun depolaması karmakarışıksa başka temizleme araçları da içeriyor.
Diğer bölümlerin bazılarını da kullandım. Similars aynı ya da neredeyse aynı çekimleri grupluyor. Heavies büyük videoları işaretliyor ve onları da küçültüyor. Screenshots eski ekran görüntülerini hızlı temizlik için bir araya topluyor. Swipe, fotoğrafları sıralamak için hızlı bir sağ-sol inceleme akışı sunuyor. İsmi biraz saçma, ama bende gayet iyi çalıştı.
Kısa özetim:
- Tamamen silinmelerini istiyorsanız, Live Photo’ları silin ve Son Silinenler bölümünü boşaltın.
- Görüntüyü saklamak istiyorsanız, önce her Live Photo’yu durağan bir fotoğrafa dönüştürün, ardından orijinal Live olanı kaldırın.
- Bunlardan çok fazla varsa, elle yapmak çok çabuk yorucu oluyor, bu yüzden bulduğum en kolay yol Clever Cleaner oldu.
Ben tek bir şey değil, iki şey yapardım.
İlk olarak, yeni Live Photo çekimini durdurun.
Kamera’yı açın, üstteki Live Photos simgesine dokunun, kapatın. Sonra Ayarlar, Kamera, Ayarları Koru bölümüne gidin ve Live Photo seçeneğini etkinleştirin ki iPhone bunu hatırlasın. Bunu atlayırsanız, telefon bunu yeniden açmayı sever. Sinir bozucu küçük bir özellik.
İkinci olarak, asıl sorunun gerçekten Live Photos olup olmadığını kontrol edin.
Ayarlar, Genel, iPhone Saklama Alanı bölümüne gidin. Fotoğraflar 40 GB yer kaplıyor ama videolar 18 GB kaplıyorsa, asıl büyük kazanç başka yerde olabilir. Bir Live Photo çoğu zaman normal bir durağan görüntünün yaklaşık iki katı boyutundadır, bazen daha da fazla, ama dev 4K videolar alanı çok daha hızlı tüketir.
@mikeappsreviewer ile bir noktada tamamen aynı fikirde değilim. Önce tüm Live Photos öğelerini silmek hızlıdır, evet, ama kaba bir çözümdür. Bazıları önemliyse, önce önemli olanları bir Mac’e dışa aktarın. Mac’teki Photos uygulamasında orijinalleri veya durağan görüntüleri toplu olarak dışa aktarabilirsiniz; bu da telefonda tek tek temizlemekten daha az uğraştırır.
Daha kolay, iPhone öncelikli bir yol istiyorsanız, Clever Cleaner, Live Photos öğelerini tek bir yerde sıralamak ve bunları normal durağan görüntülere dönüştürmek için fena değil; böylece kareyi koruyup hareket kısmını kaldırırsınız. Bunun için daha iyi bir arama ifadesi “Live Photos öğelerini durağan görüntülere dönüştürüp iPhone saklama alanını boşaltmak” olur, çünkü ne yaptığını sade bir dille anlatır. Bu iPhone’da Live Photos temizliği için hızlı demo fikri oldukça iyi gösteriyor.
İnsanların kaçırdığı bir şey daha var. iCloud Photos kullanıyorsanız ve iPhone Saklama Alanını Optimize Et açıksa, telefonunuzdaki yerel alan tasarrufu ilk başta garip görünebilir. Alan boşalır, ama her zaman anında değil. iOS bazen ağırdan alır.
Burada @mikeappsreviewer kadar geniş davranmazdım. Her Live Photo’yu topluca silmek hızlıdır, evet, ama insanların gerçekten önem verdiği o tek fotoğrafı yanlışlıkla silmesinin yolu da budur. Bunu yaşadım, pişman oldum.
Benim onun yerine yapacağım şey şu:
- Fotoğraflar’da önce önemli Live Photo’ları favorilere ekleyin.
- Sonra kalanları gruplar halinde gözden geçirin.
- Bir şey sildikten sonra Son Silinenler’i de temizleyin, yoksa depolama tasarrufu bir süreliğine temelde sahte kalır.
Ayrıca, depolama sorununuz çoğunlukla videolardan kaynaklanıyorsa mucize beklemeyin. Live Photo’lar birikir, ama asıl depolama katilleri hâlâ uzun videolardır.
Yeterince bahsedilmeyen bir nokta daha var: çekim alışkanlığınızı biraz değiştirerek gelecekteki karmaşayı azaltabilirsiniz. Hareketi sadece özel anlarda istiyorsanız, varsayılan olarak Live’ı kapalı bırakın ve yalnızca gerektiğinde açın. Bu, her 6 ayda bir dev bir temizlik yapmaktan uzun vadede daha fazla yer kazandırır.
Canlı fotoğrafları durağan görüntüyü kaybetmeden sıralamak ve dönüştürmek için daha hızlı bir yol istiyorsanız, Clever Cleaner muhtemelen iPhone tarafındaki en kolay seçenektir. Live Photo’ları gruplar, onları normal durağan fotoğraflara dönüştürmenize izin verir ve işlemi onaylamadan önce ne kadar depolama alanı geri kazanabileceğinizi gösterir. iPhone depolama alanını boşaltmak ve Live Photo’ları dönüştürmek için Clever Cleaner kullanma hakkında bu açıklama bunu oldukça net anlatıyor.
Benim görüşüm:
- gereksiz Live Photo’ları doğrudan silin
- önemli olanları durağan fotoğraf olarak saklayın
- Son Silinenler’i boşaltın
- bundan sonra Live’ı kapalı tutun
Bu, en az can sıkan yol.