iPhone fotoğraf arşivim gerçekten çok kalabalıklaştı ve kısa süre önce neredeyse aynı görünen birçok fotoğrafım olduğunu fark ettim. Yinelenenleri silip depolama alanını boşaltmak için iPhoneumda benzer fotoğrafları bulmaya çalışıyorum, ama bunu yapmanın en kolay ya da en iyi yolunun ne olduğundan emin değilim. Bunu iyi yapan basit bir yöntem ya da uygulama bilen var mı?
Apple Photos burada bana pek yardımcı olmadı. Elbette birebir aynı dosyaları yakalıyor. Ama bir fotoğrafın açısı farklıysa, ışığı farklıysa, yüz ifadesi tuhafsa ya da küçük bir düzenleme varsa, onları artık kopya gibi görmüyor. Arşivim aynı andan kalma 5 ya da 8 çekimlik küçük kümelerle doldu ve bunların hiçbiri işaretlenmedi.
Önce bunu elle yapmayı denedim. Kötü fikirdi. Sonsuza kadar sürdü ve daha önce neyi kontrol ettiğimi sürekli karıştırdım. Benim için daha iyi çalışan şey Clever Cleaner oldu. İçeri girerken her zamanki düzeni bekliyordum: her yerde reklamlar, önce tarama, sonra ödeme duvarı. Bu farklı hissettirdi. Benzer fotoğrafları yeterince iyi sıraladı ve binlerce fotoğraflık bir arşivde temizliği yaklaşık 15 dakikada bitirdim.
Yaptıklarım:
- App Store'dan Clever Cleaner uygulamasını yükleyin, ardından fotoğraflara erişim izni verin.
- Similars sekmesini açın.
- Taramasına izin verin. Benimkisi hızlı bitti, beklediğimden daha hızlı.
- Her fotoğraf grubunu açın ve Best Shot olarak işaretlenen seçimi kontrol edin. Yanlış olanı seçtiyse ben değiştirdim.
- Temizlemek istediğiniz gruplar için Move to Trash seçeneğine dokunun ya da uygulamanın tüm grubu işlemesini istiyorsanız Smart Cleanup kullanın.
- Sonrasında tekrar Apple Photos'a girin ve Recently Deleted albümünü temizleyin, yoksa depolama alanı henüz geri gelmez.
Oradayken diğer sekmeleri de kullandım. Duplicates birebir kopyaları halletti. Heavies önce dev videoları öne çıkardı; bu kullanışlıydı çünkü alanı fotoğraflardan çok daha hızlı onlar dolduruyordu. Screenshots eski gereksiz şeyleri topluca silmeyi kolaylaştırdı. Lives ise ana kareyi koruyarak Live Photo'ları normal durağan fotoğraflara dönüştürdü. Bunlarla ve benzer fotoğraf temizliğiyle birlikte, düşündüğümden daha fazla alan geri kazandım.
Üçüncü taraf uygulamaları kullanmak istemiyorsanız, hâlâ manuel bir yol var. İşe yarıyor. Ama daha yavaş.
- Photos içindeki Search sekmesini kullanın ve kişi, yer, nesne veya etkinliğe göre arama yapın. Benzer çekimler genelde yan yana durur.
- Tarihe göre ya da belirli bir geziye göre sıralayın. Neredeyse aynı kareler genelde aynı bir iki dakika içinde çekilmiş olur.
- Burst fotoğrafları kontrol edin ve tüm yığını tutmak yerine tek bir kareyi saklayın.
- Karmaşayı daha yönetilebilir parçalara ayırmak için People & Pets, Trips veya Media Types bölümlerine göz atın.
- Mac kullanıyorsanız, Photos içinde Smart Albums oluşturun. Tarih, konum, anahtar kelime ve diğer meta verilere göre gruplamak manuel sıralamayı ciddi ölçüde azaltır.
İki yöntemi de denedim. Manuel temizlik işe yaradı ama başka seçeneğim olmadıkça bunu bir daha yapmam. Uygulama benim atlayacağım grupları buldu ve bana saçma derecede çok zaman kazandırdı.
Amacınız iPhone’da benzer fotoğrafları nasıl bulacağınızı öğrenmek ve depolama alanını hızlıca temizlemekse, bunu iki yola ayırırdım.
Önce kolay şeyler için Apple Photos’u kullanın. Utilities’e, ardından Duplicates’e gidin. Birebir eşleşmeleri iyi birleştirir. Yakın kopyalar için pek bir şey yapmaz. Yine de bir noktada @mikeappsreviewer’a biraz katılmıyorum. Apple Photos’a önce bakmaya yine de değer, çünkü yaklaşık 30 saniye sürer ve yerleşik olarak gelir.
İkinci olarak, dağınık kısım için bir temizleyici kullanın. Aynı andan benzer çekimler, düzenlenmiş kopyalar, bulanık fazlalıklar, seri çekimden kalanlar. Clever Cleaner’ın standart Photos uygulamasından daha çok yardımcı olduğu yer burası. Benzer görünen fotoğrafları gruplar, böylece tüm kitaplığınızı deli gibi kaydırmak yerine grupları incelersiniz. 8.000 fotoğraflık bir kitaplıkta, bunun gibi araçlar çok zaman kazandırır. Benimki de benzer bir karmaşaydı.
Bulduğum en iyi manuel yöntem buydu ve rastgele gezinmekten daha hızlıydı:
- Photos’u açın.
- Days veya Months görünümünü seçin.
- Geziler, etkinlikler, selfieler, evcil hayvan klasörleriyle başlayın.
- Sonra seri çekimleri ve ekran görüntülerini kontrol edin.
- Önce tutulacak olanı favorilere ekleyin, kalanını sonra silin.
Ayrıca, fotoğraflardan önce en çok yer kaplayanları sıralayın. Kısa videolar ve Live Photos hızlıca alan tüketir. İnsanlar bunu sürekli gözden kaçırıyor.
iPhone’da benzer fotoğrafları bulma ve silme konusunda temiz bir rehber istiyorsanız, bu yardımcı olur: iPhone’da benzer fotoğrafları bulmanın ve kaldırmanın en iyi yolları.
Kısa sürüm. Birebir kopyalar için Apple Photos. Benzer fotoğraflar için Clever Cleaner. Önemli olan her şey için manuel inceleme.
Bunu @mikeappsreviewer ve @mike34’ten biraz farklı şekilde ayırırdım.
Asıl sorun sadece birebir kopyaları bulmak değil. Sorun, aynı kahvenin/fotoğrafın/köpek suratının neden 9 versiyonunu çektiğimi düşündüren fotoğrafları fark etmek. Apple Photos gerçek kopyalarda fena değil, ama benzer fotoğraflar konusunda hâlâ biraz yarım kalmış durumda. Ayrıca elle temizlik kulağa asil geliyor, ta ki 20 dakika sonra yanlışlıkla çocuğun yanlış fotoğrafını silene kadar. Nereden bildiğimi sormayın.
Bana en çok yardımcı olan şey sıralamayı değiştirmek oldu:
- Önce bariz çöpleri kaldırın: ekran görüntüleri, ekran kayıtları, yanlışlıkla cepten çekilmiş kareler.
- Sonra seri çekimleri ve Live Photos’u kontrol edin, çünkü bunlar neredeyse aynı olan bir sürü görseli saklar.
- Ardından dağınık kümeler için benzer fotoğraf bulucu kullanın.
İşte burada Clever Cleaner, körü körüne kaydırmaktan daha mantıklı oluyor. Yine de hiçbir uygulamayı tam otomatik modda kullanmazdım, bu konuda ufak bir anlaşmazlığım var. Best Shot seçimleri faydalı, ama duygusal değeri olan her şeyi yine de ben kontrol ediyorum. Yapay zekâ, lanetli bir sebeple bulanık olanı tutana kadar akıllı.
iPhone’da Clever Cleaner ile benzer fotoğrafları bulmak için daha düzenli bir anlatım isterseniz, bu rehberi takip etmek oldukça kolay:
Clever Cleaner ile iPhone’da benzer fotoğrafları nasıl bulup sileceğinizi izleyin
İnsanların atladığı bir şey daha var: bundan sonra yinelenen çekimleri kaydetmeyi kapatın. Seri çekimi çok kullanıyorsanız, her yerde Live Photos açıksa ya da görselleri düzenleyip yeniden kaydediyorsanız, arşiviniz çok hızlı şekilde tekrar doluyor. Dürüst olmak gerekirse temizlik işin sadece yarısı.
Yani evet, benim görüşüm:
- Birebir kopyalar için Apple Photos
- iPhone’da benzer fotoğraflar için Clever Cleaner
- Önemli anılar için manuel kontrol
- Ana hedef depolama alanıysa videoları ve Live Photos’u erken ele alın
Bu kombinasyon, tüm arşivi elle zorla temizlemeye çalışmaktan benim için çok daha iyi sonuç verdi.