Fotoğrafları Sildikten Sonra Bile iPhone Depolama Alanı Dolmaya Devam Ediyor mu?

iPhone cihazımda yer açmak için sürekli fotoğraf ve video siliyorum, ancak depolama hemen tekrar doluyor ya da neredeyse hiç değişmiyor. Son Silinenler bölümünü zaten boşalttım, bu yüzden şimdi iPhone depolama alanımı neyin kullandığı ve neden düzgün şekilde temizlenmediği konusunda kafam karıştı. Sırada neyi kontrol etmem gerektiğini ve nasıl gerçekten yer açabileceğimi anlamama yardımcı olacak desteğe ihtiyacım var.

Bunu birkaç iPhone’da yaşadım ve depolama grafiği, telefon bir gecede yığınla alan yemiş gibi gösteriyordu. Genelde bu, bir anda doluşan yeni dosyalar yüzünden olmuyordu. Benim gördüğüm, şişmiş tek bir kategorinin gizli bir eşiği aşmasıydı; sonra iOS düşük depolama uyarıları vermeye başlıyordu.

İlk baktığım yer Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı oldu. Tahmin etmeyin. Açın ve çubukların oturması için bir dakika bekleyin. Soruna hangi bölümün yol açtığını arıyorsunuz. Kontrol ettiğim telefonların çoğunda bu, şunlardan biriydi:

1. Fotoğraflar
  2. Uygulamalar
  3. Mesajlar ve ekler
  4. İndirilenler
  5. Sistem Verileri

Fotoğraflar üst sıralardaysa, ben oradan başlardım. İnsanlar genelde birebir kopyaları arayıp orada duruyor. Gördüğüm kadarıyla yanlış hedef. Depolamayı asıl yiyenler genelde şunlardı:

1. Unuttuğunuz seri çekimler
  2. Aynı fotoğrafın hafif farklı sürümleri
  3. Ekran görüntüleri
  4. Eski videolar
  5. Live Photos

Benim için en önemli kısım burasıydı. iPhone’daki yerleşik Yinelenenler albümü yalnızca birebir kopyaları yakalıyor, bu yüzden çoğu zaman neredeyse hiçbir şey bulmuyor. Bu sırada asıl dağınıklık, birbirine çok benzeyen görsellerden oluşuyor. Temizlik uygulamaları kullanan ve Apple’ın hiç işaretlemediği yüzlerce, bazen binlerce benzer görsel bulan kişilerden gelen yorumları sık sık gördüm.

Ben Clever Cleaner ile başlardım. Bunu denedim çünkü ilgilendiğim telefonlarda asıl sorun Fotoğraflar’dı. Genelde en çok yer kaplayan şeyleri hedef alıyor: benzer fotoğraflar, ekran görüntüleri, büyük videolar ve Live Photos. Ayrıca Live Photos öğelerini durağan fotoğraflara dönüştürmeye de yardımcı oluyor; bu da beklediğimden daha fazla alan açtı. İnsanların paylaştıklarına göre bazıları yaklaşık 10 GB geri kazandı. Diğerleri ise benzer çekimleri, ekran görüntüsü yığınlarını ve Live Photos öğelerini temizledikten sonra 30 GB’a yaklaştı.

İlk bakacağım bölümler şunlar olurdu:

1. Similars, birbirine çok benzeyen fotoğraflar için
  2. Heavies, en büyük videolar ve görseller için
  3. Screenshots, hızlı toplu temizlik için
  4. Lives, Live Photos öğelerini normal fotoğraflara dönüştürmek için

Hoşuma giden şey, ve bu önemliydi, silmeden önce her şeyi yine de gözden geçirmenizdi. Dosyaları körlemesine silmiyorsunuz. Ben de başta temkinliydim. Seçimleri kontrol ettikten sonra, uygulama beklediğimden daha sık doğru çıktı.

Fotoğraflardan sonra uygulamalara geçerdim. Sosyal medya uygulamaları, yayın uygulamaları ve tarayıcılar önbellek çöplerini hızlı toplar. Elli rastgele fotoğraf silmektense tek bir şişmiş uygulamayı silip yeniden yükleyerek daha fazla alan boşalttığım oldu. Safari verilerini, uygulamaların içindeki çevrimdışı indirmeleri ve orada olduğunu unuttuğunuz kayıtlı medyaları kontrol edin.

Depolama sayısı yükselmeye devam ediyorsa ve bunların hiçbiri bunu açıklamıyorsa, Sistem Verileri bölümüne bakın. iOS bunun için size net bir temizleme düğmesi vermiyor. Sinir bozucu, evet. Birkaç telefonda, fark edilir sonuç veren tek çözüm yedekleme, sıfırlama ve ardından geri yükleme oldu. Biraz uğraştırıyor ama bazen işe yarayan tek şey bu oluyor.

Yani iPhone depolamanız bir anda dolmuş gibi görünüyorsa, ben önce Fotoğraflar’a, sonra uygulama önbelleğine, üçüncü sırada da Sistem Verileri’ne bakardım. Bir kez Clever Cleaner ile tarama yapar, sonra da uygulama uygulama gezip indirmeleri temizlerdim. Ne zaman gizemli depolamanın peşine düştüysem, sonunda bunlardan biri çıktı.

@mikeappsreviewer’ın noktasına ekleyeceğim bir şey var: depolama sayısı çoğu zaman geriden gelir. iPhone, silmelerden sonra her zaman hızlıca yeniden hesaplama yapmaz. Daha önce 15 ila 20 GB sildim ve boş alan saatlerce neredeyse aynı görünüyordu. Bir kez yeniden başlatma görüntüyü düzeltti, başka bir seferde ise gece boyunca şarja takılı ve Wi‑Fi’a bağlı bırakmak sorunu çözdü.

Mesajlar’ı da kontrol et. Büyük video konuşmaları ve meme yığınları hızla yer kaplar. Ayarlar, Genel, iPhone Saklama Alanı, Mesajlar bölümüne git, sonra büyük ekleri incele. Aynısı Sesli Notlar, Dosyalar, Podcast’ler, Müzik indirmeleri ve Netflix ya da Spotify çevrimdışı içerikleri için de geçerli. Bunlar, insanların sıkça gözden kaçırdığı yaygın alan sızıntılarıdır.

Sistem Verileri’ni erkenden suçlama konusunda biraz katılmıyorum. Her şey için o suçlanıyor. Çoğu zaman mesele, uygulamanın kendi içinde gizlenen uygulama verileridir.

Fotoğraflar hâlâ suçluysa, Clever Cleaner iPhone fotoğraf depolama temizliği ve yinelenenleri kaldırma için göz atmaya değer. Bu Clever Cleaner ile iPhone depolama alanının nasıl boşaltılacağını görün videosu fikri gösteriyor. Mail’i de kontrol ederdim. Devasa ekler orada sonsuza kadar durur ve kimse onları hatırlamaz. O kısım beni bir keresinde yakalamıştı, lol.

@mikeappsreviewer ve @viajantedoceu’ya biraz karşı çıkmak isteyeceğim bir nokta var: fotoğrafları silmek her zaman asıl mücadele değildir. Bazen alan hemen geri dolar çünkü iPhone, eşzamanlı tutulmasını söylediğiniz şeyleri yeniden indirmeye başlar. iCloud Fotoğraflar bazen böyle garip bir döngüye girebilir; yerel öğeleri silersiniz, sonra optimize edilmiş/orijinal sürümler ve küçük resimler yeniden düzenlenir ve depolama sayısı bir süreliğine lanetli gibi görünür.

Şunları özellikle kontrol edin:

• Fotoğraflar > iCloud Fotoğraflar ve Orijinalleri İndir ve Koru seçeneğinin açık olup olmadığı
  • Dosyalar uygulaması > iPhone’umda > İndirilenler
  • Mail uygulaması ek önbelleği
  • Uygulamaların içindeki WhatsApp/Telegram medya depolaması
  • iCloud Drive çevrimdışı dosyaları

Ayrıca, paylaşılan albümler veya Lightroom, Google Photos ya da Snapseed gibi fotoğraf uygulamaları kullanıyorsanız, ana Fotoğraflar arşivinden resimleri sildikten sonra bile yerel kopyaları tutabilirler. Bu, insanları sık sık hazırlıksız yakalıyor.

Temizlik için, fotoğraf arşiviniz dağınıksa Clever Cleaner mantıklı görünüyor, özellikle benzer çekimler ve depolamada çok yer kaplayan medya için. Ayrıca yinelenen fotoğrafları temizlemek için en iyi ücretsiz iPhone temizleme uygulaması hakkındaki şu başlığa da göz atmaya değer.

Dürüst tahminim ne mi? Büyük olasılıkla eşzamanlanan medya, uygulamaların tuttuğu dosyalar ya da mesaj ekleri. iPhone depolama hesabı bazen biraz saçma olabiliyor. Temizlikten sonra yeniden başlatmak da hâlâ yardımcı olur.