Kameramdan görüntüler aniden kaybolduktan sonra bir CF karttaki eksik kamera fotoğraflarını kurtarmaya çalışıyorum. Kart hâlâ tanınıyor, ancak dosyalar görünmüyor ve bu fotoğraflar gerçekten çok önemli. CF kart fotoğraf kurtarmanın mümkün olup olmadığını ve bundan sonra hangi adımları atmam gerektiğini anlamama yardımcı olmaya ihtiyacım var.
CF kart bozuldu mu? İlk ne yapardım
Evet, bu berbat. İçinde fotoğraflar olan bir CF kartın sorun çıkardığını yaşadım ve insanların yaptığı ilk hata onu kullanmaya devam etmek oluyor. Dosyalarınız kaybolduysa, hemen durun. Kartı tekrar kameraya takmayın. Deneme fotoğrafları çekmeyin. Üzerine bir şey kopyalamayın. Kamera ya da bilgisayar istiyor diye biçimlendirmeyin.
Çoğu zaman dosyalar hâlâ kartın üzerinde durur. İlk zarar gören şey genelde dosya tablosu, dizin, yani sisteme her şeyin nerede olduğunu söyleyen kısımdır. Yeni veriler onların üstüne yazılana kadar görüntüleriniz veya video klipleriniz hâlâ orada olabilir.
Aptalca bir şey yapmadan önce ilk kontroller
Önce kolay arızaları elemek isterdim, çünkü kart okuyucular insanların düşündüğünden daha sık bozulur.
- Başka bir USB portu deneyin
- Başka bir CF okuyucu deneyin
- İkinci bir bilgisayar deneyin
- Kartın Windows’ta Disk Yönetimi’nde görünüp görünmediğini kontrol edin
- Mac’te Disk İzlencesi’ni kontrol edin
Kart orada görünüyorsa, Finder veya Dosya Gezgini’nde açamasanız bile, kurtarma için hâlâ şans vardır.
Kart algılanıyorsa, kurtarma yazılımı kullanın
Sistem kartı görüyorsa, herhangi bir onarım aracını denemeden önce kurtarma yazılımını tercih ederdim. Disk Drill, insanların CF kartlar için kullandığı seçeneklerden biridir. FAT32 ve exFAT gibi kamera ortamlarında genelde gördüğünüz dosya sistemlerini destekler ve silinmiş ya da kayıp fotoğraflar, videolar ve RAW dosyalarını tarar.
Önizleme kısmı insanların söylediğinden daha önemlidir. Taramanın gerçekten dosya mı bulduğunu yoksa bozuk çöpler yığını mı çıkardığını hızlıca anlamak için önizlemeleri kullandım.
Düz adım adım sürüm
- CF kartı kameradan çıkarın.
- Düzgün bir CF kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
- Kurtarma uygulamasını CF karta değil, bilgisayarınıza yükleyin.
- Uygulamada CF kartı seçin ve taramayı başlatın.
- Bulunan dosyalara göz atın ve önemsediklerinizi önizleyin.
- Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye kaydedin.
Dosyaları aynı karta geri kurtarmayın. Kulağa bariz geliyor biliyorum ama insanlar hâlâ bunu yapıyor ve sonra kurtarmaya çalıştıkları verileri siliyorlar.
Kart kararsız görünüyorsa, önce bir imaj alın
Bu kısım çok sık atlanıyor. Kart bağlantıyı kesiyorsa, hata veriyorsa, donuyorsa veya tuhaf davranıyorsa, orijinal yerine bir kopya üzerinden çalışın. Önce bir disk imajı oluşturun, sonra imajı tarayın.
Kart ne zaman dengesiz hissettirirse bunu yapardım. Kurcalarken işleri daha da kötüleştirme ihtimalini azaltır.
Henüz dokunmayacağım şeyler
Kurtarmadan sonraya kadar bunlara dokunmayın:
- CHKDSK
- İlk Yardım
- onarım seçenekleri
- işletim sistemi veya kameradan gelen herhangi bir düzeltme istemi
Bu araçlar kartı yeniden kullanılabilir hâle getirmeyi amaçlar. Şu anda sizin amacınız farklı. Önce dosyaları karttan almak istiyorsunuz. Onarım sonra gelir.
Yazılımın artık doğru seçenek olmadığı zaman
Eğer CF kart:
- hiçbir yerde algılanmıyorsa
- eğilmiş pinlere sahipse
- ısınıyorsa
- bağlantıyı sürekli kesiyorsa
o zaman tekrarlanan yazılım denemelerini bırakırdım. O noktada bir veri kurtarma merkezi daha güvenli yoldur.
Kısa sürüm
Kart hâlâ görünüyorsa, şansınız çoğu zaman fena değildir. Kullanmayı bırakın, bir okuyucu ile bağlayın, tarayın, bulunanları önizleyin ve her şeyi başka bir sürücüye kurtarın. Bu sıra önemlidir.
Evet, bilgisayarınız kartı hâlâ görüyorsa CF kart kurtarma çoğu zaman mümkündür. Kayıp fotoğraflar her zaman görüntü verisinin silindiği anlamına gelmez. Bazen klasör yapısı bozulur ya da kamera dizini doğru okuyamaz.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerinin çoğuna katılıyorum, ancak önce bir şey eklerdim. Kamerada ve bilgisayarda kartı kontrol ederek gizli DCIM klasörleri veya garip bölüm bilgileri olup olmadığına bakın. Fotoğrafların hâlâ kartta olduğu, ancak bir yazma hatasından sonra kameranın onları listelemeyi bıraktığı kartlar gördüm. Windows’ta Disk Yönetimi’ni kullanın. Mac’te Disk İzlencesi’ni kullanın. Kart boyutuna ve dosya sistemine bakın. Görünen kapasite yanlış görünüyorsa, kurcalamayı bırakın.
Kart bağlanıyor ama boş açılıyorsa, onarım araçlarını atlayın ve doğrudan kurtarmaya geçin. Disk Drill, CF karttan fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçimdir çünkü dosya tablosu bozulmuş olsa bile genellikle imzaya göre RAW, JPEG, TIFF ve video dosyalarını bulur. Kaydetmeden önce sonuçları önizleyin. Önizlemeler açılıyorsa, şansınız fena değildir.
@mikeappsreviewer ile biraz farklı düşündüğüm bir nokta var: birden fazla kart okuyucu denemek akıllıcadır, ancak sorunlu bir kartta çok fazla yeniden bağlama denemesi yapmak kötü bir fikirdir. Kart bağlantıyı kesiyorsa, erkenden imajını alın ve imaj üzerinden çalışın. Daha az okuma, daha az risk.
Ayrıca, kamera aniden kartın boş olduğunu söylüyorsa ona güvenmeyin. Kameralar yalan söyler. Yalnızca dizinde gördüklerini bildirirler, depolamada hâlâ duranları değil. Bunun birden fazla kez olduğunu gördüm.
Basit bir adım adım anlatım için bu yardımcı olur:
adım adım CF karttan fotoğraf kurtarma rehberi
Kart ısınıyorsa, 0 bayt olarak okunuyorsa veya durmadan bağlantısı kesiliyorsa, kendin yap işlerini bırakın. Bu noktada laboratuvar daha güvenli yoldur.
Evet, kart hâlâ algılanıyorsa CF kart kurtarma kesinlikle mümkündür. Bu kısım, kameranın fotoğrafların silindiğini söylemesinden daha önemlidir. Kameralar bu konuda pek akıllı değildir. Dizin bozulursa, görüntü verileri hâlâ orada olsa bile kart boşmuş gibi davranırlar.
Genelde @mikeappsreviewer ve @kakeru ile aynı fikirdeyim, ama insanların atladığı bir ekstra noktayı eklerdim: kayıp fotoğrafların mevcut görüntüleyicinizin düzgün göstermediği bir formatta kaydedilip kaydedilmediğini kontrol edin. Bir cihazda RAW dosyalarının kayıp gibi görünüp başka bir uygulamada sorunsuz göründüğünü gördüm. Ayrıca, bu durum pil bittikten hemen sonra ya da kamera yazma sırasında kilitlendiyse yaşandıysa, son birkaç dosya hasarlı olabilirken eski olanlar hâlâ kurtarılabilir olabilir.
Ben olsam kartı bir kez, olabildiğince az okuyarak erişir ve mümkünse sektör düzeyinde bir yedek alırdım. Sonra o kopyayı Disk Drill ile tarardım. Bazı insanlar doğrudan kartın kendisini taramaya başlıyor, ama kartta ufak okuma sorunları bile varsa önce imaj almak daha güvenli bir seçenektir. Disk Drill, klasör yapısı tamamen bozulmuş olsa bile dosya imzalarına göre dosya bulabildiği için CF karttan fotoğraf kurtarma konusunda oldukça iyidir.
Yaygın tavsiyeye küçük bir itirazım var: Evdeki her rastgele adaptörü denemek için çok fazla zaman harcamazdım. Kötü kart okuyucular zaten sorunlu bir kartın daha da garip davranmasına neden olabilir. Güvenilir olduğu bilinen tek bir okuyucu, ne olduğu belirsiz on adaptörden iyidir.
Kontrol etmeye değer diğer şeyler:
- kart kapasitesinin yanlış görünmesi
- dosyaların 0 KB olarak görünmesi
- garip şekilde yeniden adlandırılmış klasörler
- yalnızca küçük önizlemelerin olması, tam görüntülerin olmaması
Daha fazla topluluk görüşü isterseniz, şu başlıkta faydalı Data Recovery Help topluluğundan CF kart fotoğraf kurtarma tavsiyeleri var.
Kart bağlantıyı kesmeye başlarsa, ısınırsa veya sistemi dondurursa durun. İşte orası, kendin yap yaklaşımının belkiden vay be, bu kötü bir fikirdi noktasına geçtiği yerdir.
@kakeru, @cacadordeestrelas ve @mikeappsreviewer’ın ele aldıklarına ekleyeceğim bir şey: kameranın dosya numaralandırmasını veya oynatma filtrelerini değiştirip değiştirmediğini kontrol edin. Bazı kameralar, dosyalar hâlâ CF kartta olsa bile, klasör adlandırması gövdenin beklediğiyle artık eşleşmiyorsa görüntüleri oynatmada gizler.
Bir durumda “hemen tara” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Kart kararlıysa ve okunabiliyorsa, önce görünen tüm kart içeriğini boş gibi görünen klasörler dahil bir klasöre kopyalayın. Bazen yalnızca katalog bozulmuştur ve sidecar dosyaları, küçük resimler veya gizli meta veriler kurtarma yazılımının bağlamı yeniden oluşturmasına yardımcı olur.
Normal gezinme işe yarar hiçbir şey göstermiyorsa, o zaman evet, Disk Drill makul bir sonraki adımdır.
Disk Drill’in artıları:
- fotoğraflar için kolay önizleme
- imzaya göre JPEG, RAW, TIFF, videoyu bulmada iyi
- klasörler eksik olduğunda bile çalışır
Disk Drill’in eksileri:
- derin taramalar özgün dosya adlarını/klasör yapısını kaybedebilir
- CF kartta gerçek donanım arızası varsa ideal değildir
- tam kurtarma genellikle ücretli sürümü gerektirir
Ayrıca, kurtarılan fotoğraflarınız yarım açılıyorsa, gri bloklar gösteriyorsa veya yanlış renklere sahipse, bu genellikle kurtarma yazılımının başarısız olması değil, kısmi üzerine yazma veya bozulma anlamına gelir. Bu ayrım önemlidir.