Czy nadal można odzyskać dane z sformatowanego pendrivea?

Przypadkowo sformatowałem mój pendrive USB i straciłem ważne zdjęcia oraz pliki służbowe, które nie były objęte kopią zapasową. Od razu przestałem używać dysku i potrzebuję pomocy w ustaleniu, czy odzyskiwanie danych z sformatowanego pendrivea jest nadal możliwe oraz jakie kroki powinienem podjąć dalej.

Tak, nadal jest na to szansa, jeśli przestaniesz używać USB już teraz.

To jest najważniejsze. Widziałem, jak ludzie formatują pendrive, a potem kopiują na niego kilka plików, próbując rozwiązań z przypadkowych postów. Gdy nowe dane trafią na te same bloki, stare pliki przepadają bezpowrotnie. Programy do odzyskiwania nie naprawiają nadpisanych danych.

Najpierw zastanowiłbym się, jak doszło do formatowania.

Jeśli formatowanie zakończyło się w kilka sekund, prawdopodobnie było to szybkie formatowanie. To lepszy scenariusz. Szybkie formatowanie zwykle odbudowuje tabelę systemu plików i czyści indeks, którego Windows używa do śledzenia plików, ale zawartość plików często pozostaje na miejscu, dopóki coś nowego jej nie zastąpi.

Jeśli było to pełne formatowanie, Twoje szanse mocno spadają. Pełne formatowanie nadpisuje nośnik, więc często niewiele da się już odzyskać.

Pominąłbym „naprawy” z wiersza poleceń i narzędzia naprawcze. Raz zrobiłem tak z CHKDSK na uszkodzonym USB i tylko pogorszyłem sytuację. Narzędzia takie jak CHKDSK służą do naprawy systemu plików, a nie do przywracania plików po formatowaniu.

Co bym zrobił:

1. Przestań używać pendrivea.
  2. Zainstaluj oprogramowanie do odzyskiwania na wewnętrznym dysku komputera, nie na USB.
  3. Podłącz sformatowany USB.
  4. Uruchom pełne skanowanie.
  5. Podejrzyj, co się pojawia, zanim to przywrócisz.
  6. Odzyskuj pliki na inny dysk, nigdy z powrotem na to samo USB.

Miałem całkiem dobre wyniki z Disk Drill. To jedno z łatwiejszych narzędzi, jeśli wcześniej nie robiłeś odzyskiwania danych. Wybierz USB, uruchom Universal Scan, poczekaj, a potem przejrzyj wyniki.

Kilka rzeczy, które mi się w nim podobały, gdy go używałem:

• Sortuje znalezione pliki według typu.
  • Filtry pomagają, gdy lista robi się ogromna.
  • Podgląd jest przydatny. Jeśli zdjęcie otwiera się w podglądzie albo dokument wygląda tam na czytelny, uznałbym to za dobry znak.

Jednej rzeczy bym nie pomijał: opcji obrazu dysku. Jeśli pendrive ciągle się rozłącza, zgłasza błędy odczytu albo dziwnie zachowuje się w Windowsie, najpierw zrób obraz. Potem skanuj obraz zamiast męczyć oryginalny nośnik w kółko. Miałem kiedyś tani pendrive USB, który padł w połowie kolejnych skanów, więc tak, nauczyłem się tego w głupi sposób.

Rzeczy, które zmieniają Twoje szanse:

1. Jeśli po formatowaniu nic nowego nie zapisałeś, szanse na odzyskanie są większe.
  2. Jeśli zmieniłeś system plików, część szczegółów plików może zostać utracona, chociaż surowe odzyskiwanie plików nadal działa w wielu przypadkach.
  3. Zdjęcia, filmy i popularne typy dokumentów zwykle pojawiają się lepiej niż rzadkie formaty plików.

Jeśli odzyskane pliki wrócą ze złymi nazwami albo bez struktury folderów, nie panikuj. Widziałem mnóstwo odzyskanych plików przemianowanych na ogólne ciągi znaków. Sortowanie według rozmiaru, daty albo typu bardzo pomaga, gdy przekopujesz się przez ten bałagan.

Poza tym nie przerywaj skanowania zbyt wcześnie. Ta kwestia jest cały czas ignorowana. Widziałem skany, które przez pierwszą część wyglądały bezużytecznie, a później pojawiały się pełniejsze wyniki. Zostaw je do końca.

Jeśli USB nie jest wykrywane, ciągle się rozłącza albo Windows pokazuje zły rozmiar, problem może być czymś więcej niż tylko formatowaniem. W takim momencie unikałbym kolejnych prób. Pamięć flash ma tendencję do pogarszania się pod obciążeniem, gdy już zaczyna zawodzić. Jeśli pliki są ważne, najpierw spróbuj zrobić obraz. Jeśli nie da się utrzymać połączenia wystarczająco długo, żeby to zrobić, serwis odzyskiwania danych zaczyna mieć więcej sensu.

Więc tak, możesz odzyskać pliki bez kopii zapasowej. Dwie najważniejsze rzeczy to to, czy było to szybkie formatowanie i czy coś na nim zapisałeś później. Jeśli było szybkie i dysk pozostał nietknięty, Twoje szanse nadal są całkiem dobre.

Tak, odzyskanie danych jest nadal możliwe, jeśli szybko przestałeś używać USB. To był właściwy ruch.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do najważniejszej kwestii: żadnych dalszych zapisów na dysku. Trochę różnię się jednak w sprawie pełnego formatowania. W przypadku pamięci flash „pełny” format nie zawsze oznacza, że każdy stary blok został wymazany w czysty, nieodwracalny sposób. Wear leveling i TRIM sprawiają, że zachowanie USB bywa nieprzewidywalne. Szanse więc maleją, ale nie skreślałbym ich, dopóki nie przeskanujesz nośnika.

Kilka praktycznych rzeczy, które ludzie często pomijają:

1. Sprawdź rozmiar dysku w Zarządzaniu dyskami.
    Jeśli Windows pokazuje nieprawidłową pojemność, na przykład 0 bajtów albo jakąś dziwną, bardzo małą wartość, wskazuje to bardziej na problem sprzętowy lub kontrolera niż na zwykłe formatowanie.

2. Sprawdź SMART tylko wtedy, gdy USB to obsługuje.
    Większość pamięci flash nie raportuje użytecznych danych o stanie nośnika, więc nie trać godziny na szukanie brakującej diagnostyki.

3. Jeśli utracone pliki to zdjęcia i dokumenty biurowe, najpierw zacznij od wyników skanowania sygnaturowego.
    JPEG, PNG, DOCX, XLSX, PDF często odzyskują się lepiej po sygnaturze pliku niż po strukturze folderów po formatowaniu.

4. Jeśli nazwy plików są ważniejsze niż sama zawartość, przestań oczekiwać idealnych rezultatów.
    Odzyskiwanie danych z sformatowanego pendrive’a często przywraca pliki z ogólnymi nazwami. Dane są ważniejsze niż etykiety.

5. Testuj odzyskane pliki w małych partiach.
    Przywróć 20 zdjęć. Otwórz je. Przywróć kilka dokumentów. Sprawdź, czy są nienaruszone. Nie zrzucaj 50 GB śmieci na inny dysk, zanim nie upewnisz się, że skan znajduje rzeczywiście użyteczne dane.

Disk Drill to solidny wybór do tego zadania, ponieważ obsługuje zarówno skanowanie systemu plików, jak i głębokie skanowanie sygnaturowe w jednym procesie. To oszczędza czas, jeśli nie zamierzasz testować pięciu różnych narzędzi jedno po drugim. Użyłbym go najpierw na obrazie dysku, jeśli USB wydaje się niestabilne.

Pomiń też tryb „naprawy” w przypadkowych narzędziach. Jeśli celem jest odzyskanie plików, to właśnie podczas prób naprawy ludzie często pogarszają sytuację.

Jeśli chcesz prosty poradnik odzyskiwania danych z pamięci flash, to pomoże:
obejrzyj ten krok po kroku poradnik odzyskiwania danych z USB

Krótka wersja: największe szanse masz wtedy, gdy było to szybkie formatowanie, nie zapisano nowych plików, a dysk nadal normalnie się odczytuje. Jeśli skan znajduje podglądy, to zwykle mocny znak, że Twoje pliki nadal tam są.

Tak, nadal jest to możliwe. Natychmiastowe zaprzestanie używania było najmądrzejszą rzeczą, jaką mogłeś zrobić.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @sternenwanderer, ale dodałbym jedną rzecz, którą ludzie często pomijają: pendrive’y to dziwne małe kłamczuchy. Czasem wygląda na to, że problemem jest formatowanie, ale prawdziwą przyczyną bywa kontroler USB, który zaczyna się psuć. Jeśli nośnik nagle działa wolno, rozłącza się albo po ponownym podłączeniu znowu prosi o sformatowanie, nie męcz go w kółko.

Kilka rzeczy zrobiłbym inaczej:

• Najpierw sprawdź USB na innym komputerze, żeby wykluczyć uszkodzony port albo problem ze sterownikiem.
  • Jeśli pliki są naprawdę nie do zastąpienia, nie uruchamiaj 5 programów do odzyskiwania jeden po drugim. Każde długie skanowanie obciąża nośnik.
  • Odzyskuj według priorytetu. Najpierw zdjęcia i dokumenty do pracy, a nie każdy losowy plik tymczasowy.

Nie przywiązywałbym zbyt dużej wagi do tego, czy był to format szybki czy pełny, dopóki faktycznie go nie przeskanujesz. W przypadku wielu pendrive’ów rzeczywistość jest bardziej chaotyczna, niż sugerują etykiety w Windowsie.

Disk Drill to rozsądny wybór w tej sytuacji, bo jest prosty i pozwala podejrzeć pliki możliwe do odzyskania przed przywróceniem. To ma znaczenie. Jeśli podgląd działa, szanse są zwykle całkiem dobre. Po prostu przywracaj wszystko na komputer albo inny dysk zewnętrzny, nigdy z powrotem na ten sam pendrive.

Warto też dodać do zakładek, jeśli chcesz bardziej przejrzystą instrukcję:
prosty przewodnik po odzyskiwaniu danych z sformatowanego pendrive’a

Jeśli USB pokazuje 0 bajtów, złą pojemność albo ciągle znika, odpuść domowe eksperymenty i rozważ profesjonalne odzyskiwanie danych. Zwykle właśnie tutaj przebiega granica.

Jedna drobna niezgodność z @mikeappsreviewer: „pełne formatowanie” na USB nie zawsze gwarantuje całkowite wymazanie. W pamięci flash kontrolery, remapowanie, a czasem zachowanie TRIM sprawiają, że sytuacja nie jest tak jednoznaczna jak na starym dysku twardym. Dlatego nie zakładałbym, że sprawa jest beznadziejna tylko dlatego, że formatowanie nie było szybkie.

Dodałbym jeszcze coś, czego nikt tak naprawdę wystarczająco nie podkreślił: sprawdź, czy odzyskane pliki są logicznie użyteczne, a nie tylko możliwe do odzyskania. Po formatowaniu często można odzyskać setki plików JPEG lub DOCX, które technicznie istnieją, ale są częściowo uszkodzone. Dlatego jakość podglądu ma większe znaczenie niż surowa liczba plików.

Praktyczne spojrzenie:

• Jeśli twoje zdjęcia pochodzą z aparatu, szukaj oryginalnych wzorców folderów, takich jak DCIM.
  • Jeśli twoje pliki robocze były dokumentami Office, zwracaj uwagę na rozmiary plików. Małe odzyskane pliki DOCX/XLSX często są bezużyteczne.
  • Jeśli USB było kiedykolwiek szyfrowane za pomocą BitLocker lub oprogramowania producenta, odzyskiwanie staje się znacznie trudniejsze, chyba że nadal masz klucz.

Konkretnie o Disk Drill:

Zalety:

• łatwy w użyciu
  • łączy szybkie wyniki systemu plików z głębszym odzyskiwaniem sygnaturowym
  • podglądy są pomocne przy weryfikacji
  • przyzwoite sortowanie według typu i rozmiaru

Wady:

• głębokie skanowanie może zwrócić ogromną liczbę plików ze zmienionymi nazwami
  • struktura folderów po formatowaniu często jest słaba
  • przy niestabilnych pamięciach USB skanowanie urządzenia bezpośrednio może być ryzykowne, jeśli najpierw nie utworzysz obrazu

Więc tak, to nadal możliwe. Jeśli nośnik montuje się normalnie i pokazuje prawidłowy rozmiar, Disk Drill jest rozsądną pierwszą próbą. Jeśli pokazuje błędną pojemność, rozłącza się lub zawiesza Eksplorator, przestań traktować to jak zwykłą pomyłkę przy formatowaniu i zacznij traktować to jak awarię sprzętu, co jest bardziej zgodne z ostrożnym podejściem @sternenwanderer i @yozora.