Przypadkowo usunąłem ważne filmy z GoPro z mojej karty SD i próbuję je odzyskać bez wcześniejszego formatowania. To nagranie jest dla mnie ważne i nie mam pewności, jakie kroki odzyskiwania są najbezpieczniejsze, aby uniknąć nadpisania plików. Szukam pomocy w odzyskiwaniu filmów z GoPro, odzyskiwaniu usuniętych nagrań z karty SD oraz najlepszego sposobu na przywrócenie filmów bez utraty czegokolwiek innego.
Też na to trafiłem i tak, to okropne uczucie.
Po pierwsze, przestań teraz używać karty SD. Nie nagrywaj na nią więcej wideo. Nie formatuj jej. Nie uruchamiaj jeszcze narzędzi naprawczych. W przypadku klipów z GoPro usunięty materiał często pozostaje na karcie, dopóki nowe dane go nie nadpiszą. Każde nowe nagranie utrudnia odzyskanie.
Zanim wypróbujesz oprogramowanie do odzyskiwania, najpierw sprawdziłbym proste rzeczy.
- Jeśli płacisz za subskrypcję GoPro, zaloguj się i przejrzyj Bibliotekę multimediów oraz folder Kosz. Usunięte elementy w chmurze czasem pozostają tam dłużej, niż ludzie się spodziewają.
- Sprawdź kartę pod kątem plików LRV. To małe kopie podglądowe tworzone przez GoPro. Wyglądają kiepsko, jasne, ale i tak wolałbym rozmazany podgląd niż utratę całego klipu.
- Jeśli kamera wyłączyła się w trakcie nagrywania, włóż kartę z powrotem do GoPro i włącz urządzenie. Czasem pojawia się monit o naprawę i wideo zostaje naprawione samo.
Jeśli głównych plików brakuje na karcie, zacząłbym od Disk Drill. Używałem go już wcześniej do materiałów z GoPro i miałem z nim lepsze rezultaty niż z wieloma typowymi aplikacjami do odzyskiwania. Odzyskiwanie wideo z GoPro bywa problematyczne, ponieważ kamera często zapisuje dane w rozproszonych fragmentach na karcie. Wiele narzędzi znajduje części klipu, a potem tworzy plik, który wygląda dobrze, dopóki nie spróbujesz go otworzyć i okazuje się, że nic się nie odtwarza. W moim przypadku Disk Drill lepiej poradził sobie z odbudową tych klipów, a opcja podglądu oszczędziła mi czas, bo mogłem sprawdzić, co da się odtworzyć, zanim cokolwiek przywróciłem.
Kilka rzeczy, które zrobiłbym podczas odzyskiwania:
- Zapisuj odzyskane pliki na innym dysku. Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie SD.
- Podczas skanowania użyj trybu Advanced Camera Recovery.
- Jeśli karta zgłasza błędy lub ciągle się rozłącza, najpierw utwórz jej pełny obraz bajt po bajcie i pracuj na obrazie zamiast na samej karcie.
- W systemie Windows Disk Drill daje do 100 MB za darmo. To wystarczy na mały test, który pomoże sprawdzić, czy materiał da się odzyskać przed zapłatą.
Jeśli od zniknięcia klipów nie nagrałeś zbyt wiele, szanse nadal są całkiem niezłe. Nie zwlekałbym jednak zbyt długo.
Tak. Jeśli karta została tylko usunięta, a nie sformatowana, szanse na odzyskanie są większe.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii: przestań używać tej karty. Dodałbym jeszcze jeden krok przed skanowaniem. Włóż kartę SD do czytnika z ochroną przed zapisem, jeśli taki masz, albo podłącz ją do komputera i najpierw skopiuj całą kartę jako plik obrazu. W systemach Linux lub macOS sprawdzi się dd. W systemie Windows zadanie wykonają narzędzia takie jak USB Image Tool lub podobne. Praca na obrazie jest bezpieczniejsza, jeśli karta działa niestabilnie.
Nieco nie zgadzam się co do zbyt częstego sprawdzania karty w kamerze. Ponowne włożenie karty do GoPro w celu naprawy może pomóc po przerwanym nagraniu, ale jeśli klipy zostały usunięte przez pomyłkę, unikałbym wkładania jej z powrotem do kamery, chyba że wiesz, że plik nigdy nie został poprawnie zamknięty. Kamery zapisują różne rzeczy w tle i nie ryzykowałbym tego.
Ja zrobiłbym tak:
- Zamontuj kartę w trybie tylko do odczytu, jeśli to możliwe.
- Utwórz jej pełny obraz.
- Skanuj obraz, a nie kartę.
- Odzyskuj pliki na komputer lub inny dysk.
W przypadku plików GoPro MP4, Disk Drill to solidny wybór, ponieważ radzi sobie z pofragmentowanym materiałem z kamery lepiej niż wiele tanich narzędzi do odzyskiwania. Jeśli Disk Drill znajdzie pliki bez poprawnych nazw, posortuj je według rozmiaru i najpierw sprawdź podgląd największych plików MP4. Klipy GoPro często są dzielone na rozdziały, więc nie zakładaj, że brak jednego pliku oznacza utratę całego materiału.
Sprawdź też foldery DCIM/100GOPRO i podobne do 100GOPRO pod kątem plików pomocniczych .THM i .LRV. Jeśli istnieją i mają pasujące numery, to wskazówka, że główne wideo istniało i odzyskanie nadal ma szansę się udać.
Jeśli chcesz zobaczyć instrukcję krok po kroku, ten poradnik odzyskiwania wideo z GoPro i karty SD jest łatwy do śledzenia.
Tak, możesz odzyskać usunięte nagranie z GoPro bez formatowania karty i szczerze mówiąc, formatowanie teraz byłoby najgorszym możliwym ruchem.
W dużej mierze zgadzam się z @mikeappsreviewer i @espritlibre, ale mocniej podkreśliłbym jeszcze jedną rzecz: nie uruchamiaj CHKDSK, First Aid ani żadnego komunikatu typu napraw ten dysk, który wyświetli komputer. Te narzędzia służą do naprawy systemu plików, a nie do odzyskiwania wideo, i mogą narobić bałaganu w śladach po usuniętych plikach. Ludzie klikają takie rzeczy zdecydowanie zbyt szybko, a potem zastanawiają się, dlaczego odzyskiwanie poszło gorzej. Nie pytaj, skąd wiem lol.
Ja zrobiłbym coś jeszcze inaczej i sprawdził, czy karta faktycznie pokazuje tyle samo zajętego miejsca co wcześniej. Jeśli karta SD nadal pokazuje dużo zajętej pamięci, mimo że filmy wydają się usunięte, może to oznaczać, że dane nadal tam są, a skasowany został indeks plików. To zazwyczaj lepszy znak niż prawie pusta karta. Poza tym, jeśli GoPro zapisywało w HEVC/H.265, upewnij się, że wszystko, co odzyskasz, zostanie sprawdzone w VLC, bo Windows czasem twierdzi, że odzyskany plik jest uszkodzony, podczas gdy po prostu źle radzi sobie z kodekami.
Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie często przeoczają: GoPro często dzieli długie nagrania na kilka rozdziałów. Więc jeśli zniknął jeden główny klip, poszukaj sąsiednich numerów plików i nietypowych rozmiarów plików. Czasem usunięta została tylko część sekwencji.
Jeśli chcesz użyć oprogramowania, Disk Drill to sensowna opcja do odzyskiwania danych z karty SD GoPro, bo zwykle lepiej rozpoznaje nagrania z kamer niż wiele ogólnych narzędzi do przywracania usuniętych plików. Nadal porównałbym wyniki skanowania z jeszcze jednym narzędziem dla potwierdzenia, jeśli nagranie jest naprawdę ważne, bo żadna pojedyncza aplikacja nie wychwytuje wszystkiego.
A jeśli to materiał jedyny w swoim rodzaju, zakończ samodzielne działania na etapie tworzenia obrazu nośnika i rozważ profesjonalne laboratorium, zanim zaczniesz za dużo przy nim grzebać.
Pomocny może być też ten wątek: Dyskusja na Reddicie o oprogramowaniu do odzyskiwania nagrań wideo z karty SD GoPro
Tak, bez formatowania.
Mam małe odmienne zdanie niż @espritlibre i @ombrasilente: nie poświęcałbym zbyt wiele czasu na ręczne przeszukiwanie folderów, jeśli klip został naprawdę usunięty. Przeglądanie jest w porządku, ale każde dodatkowe montowanie i odmontowywanie niestabilnej karty to po prostu większe obciążenie dla niej. Jeśli materiał jest ważny, od razu zrób obraz karty, a potem pracuj tylko na tej kopii.
Jeśli karta pokazuje się z niewłaściwą pojemnością, błędami odczytu albo bardzo wolnym dostępem, to mniej wskazuje na zwykłe usunięcie, a bardziej na problem z kartą. W takim przypadku oprogramowanie do odzyskiwania ma drugorzędne znaczenie. Najpierw klonowanie, potem odzyskiwanie.
O Disk Drill:
- Zalety: dobry podgląd, przyzwoite wykrywanie plików z kamer, przyjazny interfejs, dobrze radzi sobie z wieloma przypadkami plików GoPro MP4.
- Wady: darmowe odzyskiwanie w systemie Windows jest ograniczone, głębokie skanowanie może powodować utratę oryginalnych nazw i folderów, a żadne narzędzie nie jest idealne przy mocno pofragmentowanym materiale.
Więc zgadzam się z @mikeappsreviewer co do użycia Disk Drill, ale nadal sprawdziłbym wyniki jeszcze jednym alternatywnym skanerem, jeśli klipy są nie do zastąpienia. Najlepszym znakiem jest to, jeśli odzyskane pliki mają sensowne rozmiary i znaczniki czasu zbliżone do sesji nagraniowej. Jeśli wracają jako malutkie pliki MP4, zwykle oznacza to tylko częściowe odzyskanie.
Najważniejsza zasada pozostaje taka sama: odzyskuj na inny dysk, nie z powrotem na kartę SD.