Czy ktoś może wyjaśnić, jak scalić zduplikowane zdjęcia na iPhonie?

Mój iPhone znalazł wiele zduplikowanych zdjęć po zsynchronizowaniu wszystkiego i teraz moja biblioteka jest w bałaganie. Próbuję zwolnić miejsce, nie usuwając niewłaściwych zdjęć. Czy ktoś może wyjaśnić najbezpieczniejszy sposób scalania zduplikowanych zdjęć na iPhonie i co dzieje się z informacjami o zdjęciu po scaleniu?

Mnie też to spotkało i na początku zmyliło mnie sformułowanie w Zdjęciach.

Na iPhonie „Połącz” nie skleja podobnych zdjęć w jeden plik. Usuwa duplikaty i zostawia jedną wersję, zwykle tę z lepszymi metadanymi.

Jeśli chcesz zrobić to wbudowanym narzędziem Apple, ja użyłem takiej ścieżki:

1. Otwórz Zdjęcia.
  2. Przewiń do sekcji Narzędzia.
  3. Stuknij Duplikaty.
  4. Naciśnij Wybierz, potem Zaznacz wszystko, albo wybieraj grupy pojedynczo.
  5. Stuknij Połącz i zatwierdź.

Mały haczyk: album Duplikaty nie zawsze pojawia się od razu. Po dużym imporcie mój telefon potrzebował trochę czasu, żeby zindeksować bibliotekę. U mnie zajęło to chyba kilka godzin, chociaż widziałem, że czasem trwa to dłużej.

Drugi haczyk dotyczy tego, co Apple uznaje za duplikat. Znajduje tylko prawdziwe kopie. Więc jeśli w Rolce aparatu masz pięć prawie identycznych zdjęć psa, serię zdjęć albo selfie z minimalnie innym kątem, zwykle nie trafią do sekcji Duplikaty.

Do takich przypadków użyłem Clever Cleaner. Posegregował mi bibliotekę na grupy duplikatów i podobnych zdjęć, co pomogło bardziej niż narzędzie Apple, bo większość bałaganu u mnie stanowiły powtarzające się ujęcia, a nie idealne klony.

Co tam zrobiłem:

1. Zainstalowałem aplikację i pozwoliłem jej przeskanować bibliotekę zdjęć.
  2. Otworzyłem kartę Podobne.
  3. Sprawdziłem Smart Cleanup, gdy chciałem automatycznych wyborów, albo przeglądałem grupy samodzielnie, gdy jej nie ufałem.
  4. Potwierdziłem usunięcia.
  5. Wróciłem do Zdjęć i wyczyściłem Ostatnio usunięte, żeby miejsce zwolniło się od razu.

Jedna rzecz, którą zrobiłbym przed usunięciem ogromnej partii: przez minutę przewiń sugestie. Znalazłem kilka pogrupowanych zdjęć, które chciałem zostawić, na przykład z trochę innym wyrazem twarzy albo ostrością. Aplikacja poradziła sobie całkiem dobrze, ale nie idealnie.

Jedną rzecz warto wyjaśnić. „Scalanie” na iPhonie jest bezpieczniejsze, niż brzmi. Zachowuje jedną kopię i przenosi do niej przydatne informacje, takie jak podpisy, edycje i ulubione, gdy to możliwe. Nie łączy dwóch zdjęć w jakiś nowy plik.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer, że trzeba uważać, ale przy masowym czyszczeniu byłbym trochę ostrożniejszy. Jeśli duplikaty pochodzą z synchronizacji, najpierw sprawdź, czy są zapisane w Zdjęciach iCloud, albumach udostępnianych czy synchronizowane z Maca/Finder. Jeśli źródło nadal je ponownie synchronizuje, usunięte rzeczy czasem wracają, co jest irytujące.

Najbezpieczniejszy sposób pracy, którego używam:

1. Posortuj bibliotekę według Ostatnio dodane i sprawdź, gdzie zaczęła się fala duplikatów.
  2. Oznacz jako ulubione wszystko, co ważne, przed rozpoczęciem czyszczenia.
  3. Najpierw scal dokładne duplikaty w aplikacji Zdjęcia.
  4. Odczekaj dzień i upewnij się, że nic ważnego nie zniknęło.
  5. Następnie zajmij się podobnymi ujęciami za pomocą Clever Cleaner, ponieważ narzędzie Apple pomija prawie identyczne duplikaty.

Poza tym wolne miejsce nie wraca w pełni, dopóki folder Ostatnio usunięte nie zostanie opróżniony. Ludzie cały czas pomijają ten krok.

Jeśli chcesz przejrzysty poradnik o różnych sposobach scalania duplikatów zdjęć na iPhonie, to pomoże: najlepsze sposoby na scalanie duplikatów zdjęć na iPhonie i zwolnienie miejsca

Jeśli chcesz najmniejszego ryzyka, najpierw zajmij się dokładnymi duplikatami, a podobnymi zdjęciami później. Taka kolejność oszczędza problemów.

Byłbym trochę bardziej ostrożny niż @mikeappsreviewer i @viajeroceleste w jednej kwestii: zanim cokolwiek scalisz, upewnij się, że duplikaty faktycznie są w bibliotece na Twoim iPhonie, a nie tylko pojawiają się ponownie ze źródła synchronizacji. Jeśli pochodzą z Findera, błędów iCloud Photos albo importu z innej aplikacji, usuwanie ich na telefonie może zamienić się w dziwną pętlę, w której wszystko wraca. Super irytujące.

Co najpierw bym zrobił:

• Sprawdź Ustawienia > Twoje imię > iCloud > Zdjęcia
  • Zobacz, czy iCloud Photos jest włączone
  • Jeśli synchronizujesz z Maca/PC, potwierdź, że ten proces się zakończył
  • Zostaw telefon podłączony do ładowania i na Wi-Fi przez chwilę, żeby indeksowanie się zakończyło

Potem użyj funkcji scalania duplikatów Apple tylko dla dokładnych kopii. Ta część jest całkiem bezpieczna. Następnie porównaj pamięć w Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhone’a > Zdjęcia. Jeśli liczba prawie się nie zmienia, problemem są zwykle podobne ujęcia, zrzuty ekranu, serie zdjęć albo pozostałości po synchronizacji, a nie prawdziwe duplikaty.

Właśnie tutaj Clever Cleaner ma więcej sensu niż ręczne przewijanie aż do szaleństwa. Ogólnie nie przepadam za aplikacjami do automatycznego czyszczenia, ale do przeglądania podobnych zdjęć partiami jest dużo szybszy niż Zdjęcia. Po prostu nie akceptuj bezmyślnie każdej sugestii, bo aplikacja może grupować niemal identyczne zdjęcia, które faktycznie możesz chcieć zachować.

Poza tym, jeśli chcesz bardziej przejrzysty poradnik, tutaj jest jak szybko usunąć duplikaty zdjęć na iPhonie i zwolnić miejsce.

Najważniejsza wskazówka bezpieczeństwa: najpierw scal dokładne duplikaty, poczekaj, a dopiero potem wyczyść podobne zdjęcia. Taka kolejność oszczędza sporo żalu.