Yedeklemeden önce Canon kameramdaki önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve onları geri almak için gerçekten yardıma ihtiyacım var. Fotoğraflar özel bir etkinlikten ve sonsuza kadar kaybolmuş olabileceklerinden endişeleniyorum. Silinen Canon kamera fotoğraflarını güvenli bir şekilde kurtarmanın en iyi yolu nedir?
Bir Canon gövdede tam olarak bu karmaşayı ben de yaşadım ve ilk adım sıkıcı ama acil. Kamerayı şimdi kullanmayı bırakın. Ne deneme çekimi, ne hızlı bir klip, hiçbir şey. SD kartı çıkarın. Kartta kilit sekmesi varsa, salt okunur konumuna kaydırın.
Sebep basit. Fotoğrafları sildiğinizde veya kamerada hızlı biçimlendirme yaptığınızda, dosyalar genellikle hemen silinmez. Kartın dosya tablosu güncellenir, böylece kamera o alanı boşmuş gibi görür. Yeni çekimler üstüne yazana kadar görüntü verileri çoğu zaman hâlâ orada durur. Canon kamerada size bir çöp kutusu klasörü vermez, bu yüzden yeni veriler o sektörlerin üstüne yazdığında kurtarma çok daha sıkıntılı hale gelir, bazen de imkânsız olur.
Herhangi bir şey kurmadan önce kolay şeyleri kontrol edin.
Canon’un bulut senkronizasyonunu kullandıysanız, image.canon içinde bakın. Bazı dosyalar orada 30 güne kadar kalır.
Fotoğraflar aktarımdan sonra bilgisayarınızda silindiyse, Windows’ta Geri Dönüşüm Kutusu’nu veya Mac’te Çöp Kutusu’nu kontrol edin.
Yedek bulunmuyorsa, SD kart okuyucusu olan bir bilgisayarda kurtarma yazılımı kullanın. Bunun için kamerayı USB ile bağlamaktan kaçınırdım. Benim denemelerimde, okuyucu üzerinden karta doğrudan erişim daha iyi çalışıyor çünkü yazılım kartın kendisine daha temiz erişim sağlıyor.
Kendi kartlarımı mahvettikten sonra birkaç araç denedim ve Disk Drill bana en az sorun çıkaranı oldu. JPEG ve videoyla birlikte CR2 ve CR3 gibi Canon RAW dosyalarını da buldu ve önizleme özelliği, herhangi bir şeyi kaydetmeden önce neyin hâlâ sağlam olduğunu ayırt etmeme yardımcı oldu. Windows’ta ayrıca küçük bir ücretsiz kurtarma hakkı da veriliyor, bu da ödeme yapmadan önce hızlı bir kontrol için işe yarıyor.
Ücretsiz bir yol istiyorsanız ve biraz pürüzlü bir deneyim sizi rahatsız etmiyorsa, PhotoRec’e bakmaya değer. Açık kaynaklıdır ve hasarlı ya da biçimlendirilmiş kartlardan görüntü verisi çekip çıkarmada iyidir. Dezavantajı arayüzü. Metin penceresinde çalışır, bu yüzden eski usul hissettirir ve genellikle özgün adları ya da klasör düzenini geri getirmez. Elinizde elle ayıklamanız gereken bir kurtarılmış dosya yığını kalır. Recuva, Windows’ta kullanımı daha kolaydır ama daha derin taramalarda RAW dosyalarında daha zayıf sonuçlar gördüm.
Hangi aracı seçerseniz seçin süreç aşağı yukarı aynı kalır.
Kurtarma uygulamasını SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
Kartı bir kart okuyucu üzerinden takın, uygulamada kartı seçin ve derin tarama başlatın. Büyük kartlar daha uzun sürer. Gidip bir kahve alın.
Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin. Aynı SD karta geri yazmayın.
Tarama dosyalarınızı bulursa, önce onları kurtarın, sonra düzenlersiniz. Her şeyi güvenle kopyalayıp yedekledikten sonra, kartı tekrar kullanmadan önce kamerada biçimlendirin. Bir süre önce kamerada görüntüleri tek tek silmeyi bıraktım ve o zamandan beri kartlarım daha sorunsuz çalışıyor. Umarım çekimleri geri alırsınız. Ben bir kez alabildim, hem de kıl payı, ve dürüst olmak gerekirse sanki kendi fotoğraflarımı boşluktan geri çalıyormuşum gibi hissettirmişti.
Bir Canon gövdede silinmiş olması, her zaman sonsuza dek kaybolduğu anlamına gelmez. Kartı bir delil gibi görürseniz şansınız daha yüksek olur. Taramaya hazır olana kadar onu kameradan da dizüstü bilgisayarınızdan da uzak tutun.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerinin çoğuna katılıyorum, ancak kamera kartları için Recuva konusunda o kadar ikna olmuş değilim. Ofis dosyalarında ve basit silmelerde gayet iyi iş çıkarır. Canon RAW, karışık JPEG + video ve kamera içinde format atılmış kartlarda ise Disk Drill ve PhotoRec ile daha iyi sonuç oranları gördüm.
Benim yapacağım şey:
-
Önce SD kartın birebir byte kopyası bir imajını alın.
Bu kısım çok sık atlanıyor. Windows’ta USB Image Tool veya Mac/Linux’ta dd gibi bir araç kullanın. Canlı kart üzerinde değil, imaj üzerinde çalışın. Kurtarma yazılımı çökerse ya da yanlış yere geçici veri yazarsa, orijinal kartınız dokunulmadan kalır. -
Canon’a özgü dosya türlerini tarayın.
CR2, CR3, JPG, MOV, MP4 dosyalarını aramalısınız. Disk Drill burada sağlamdır çünkü dosya türüne göre sıralar ve kurtarmadan önce birçok dosyanın önizlemesini gösterir. Yüzlerce etkinlik çekiminiz varsa bu size zaman kazandırır. -
Kurtarmadan sonra dosya bütünlüğünü kontrol edin.
Kurtarılmış küçük önizlemeler yeterli değildir. Tam boyutlu görsellerden bir kısmını açın. Bozulma çoğu zaman gri bantlar, yarım görüntüler veya bozuk RAW başlıkları olarak ortaya çıkar. Bir önizleme görünmesi, tüm dosyanın temiz olduğu anlamına geldiğini varsaymayın. -
Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin.
Dahili SSD, harici HDD, bulut, fark etmez. SD karta geri değil. Evet, bariz, ama insanlar panikle hâlâ bunu yapıyor.
Kart silmeden sonra kamera içinde biçimlendirildiyse, kurtarma yine de çoğu zaman işe yarar. Hızlı biçimlendirme genellikle görüntü verisini değil, dizini siler. Asıl kötü olan tam üzerine yazmadır.
Görsel bir adım adım anlatım istiyorsanız, şu kısa rehber faydalıdır:
SD karttan silinen fotoğraflar nasıl kurtarılır
İnsanların kaçırdığı bir şey daha var. Canon’unuz çift kart kullanıyorsa ve yedek kayıt etkinse, önce ikinci kartı kontrol edin. Dosyaların baştan beri orada durduğu durumlarda insanların bir saat kurtarma ile uğraştığını gördüm.
Hem @mikeappsreviewer hem de @viajantedoceu kullanıcılarının yalnızca dolaylı olarak değindiği bir şeyi eklerdim: “silinmiş” görünen görüntülerin gerçekten silinmiş olup olmadığını, yoksa bozulmuş bir DCIM dizini nedeniyle sadece gizlenip gizlenmediğini kontrol edin. Canon kartlar bazen çok hızlı çıkarıldıktan sonra veya pil aniden bittiğinde garip davranabiliyor. Bu durumda kurtarma yazılımı hâlâ faydalıdır, ama bazen dosyalar aslında yerinde duruyordur ve kameranız onları göstermiyordur.
Her zamanki tavsiyelerden biraz farklı olarak deneyeceğim birkaç şey:
- SD kartı bir kart okuyucuya takın ve bilgisayarınızda gizli dosya/klasörleri arayın.
- RAW+JPEG çekiyorsanız, dosya uzantısına göre manuel arama yapın. Bazen biri kaybolmuş gibi görünse bile diğer sürüm kalabiliyor.
- Lightroom, Canon EOS Utility veya daha önce kullandığınız herhangi bir içe aktarma aracı varsa, son içe aktarma klasörünü ve katalog önizlemelerini kontrol edin. Orada birden fazla kez “kayıp” etkinlik fotoğrafı buldum.
- Windows’ta, dosya sistemi bozuk görünüyorsa, kartın kendisinde değil kart görüntüsünde salt okunur hata denetimi çalıştırın.
“Ne olursa olsun önce derin tarama” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Kart sağlıklıysa, hızlı tarama her şeyi hemen oyup çıkarmaktan daha iyi şekilde özgün klasör yapısını ve dosya adlarını kurtarabilir. Hızlı tarama bir şeyleri kaçırırsa, o zaman derin taramaya geçin.
Yazılım için evet, Disk Drill sağlam bir seçim çünkü Canon RAW dosyalarını oldukça iyi işliyor ve sonuçları sıralamak kolay. Ayrıca şu bir Facebook fotoğrafçılık grubundaki Canon fotoğraf kurtarma başarı hikayesine de bakmaya değer; çünkü bunun oldukça yaygın olduğunu ve her zaman tam bir felaket olmadığını gösteriyor.
Kart bağlantıyı kesmeye başlarsa, biçimlendirme isterse veya aşırı ısınırsa, onunla uğraşmayı bırakın. İşte o noktada kendin yap müdahalesi durumu daha kötü hale getirebilir ve profesyonel bir laboratuvar daha güvenli seçenektir. Bazen sıkıcı tavsiyeler fotoğrafları kurtarır, lol.