2026’da, kamera kartım aniden birkaç önemli video dosyasını göstermeyi bıraktıktan sonra SD kart video kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var. Kart hâlâ algılanıyor, ancak videolar eksik ya da oynatılmıyor ve rastgele çözümler deneyerek durumu daha da kötüleştirmekten endişe ediyorum. 2026’da bir SD karttan silinmiş veya bozulmuş videoları kurtarmak için en iyi yöntem veya yazılım nedir?
SD karttan bir video mu kayboldu? Ben olsam önce ne yapardım
Bir klibin SD karttan kaybolduğunu fark ettiğinizde yaşanan o mideye inen his berbat. Bunun başıma drone görüntülerinde de geldi, bir keresinde de daha önce yedeklemem gereken bir aile videosunda. İlk hareket, durmak. Çekime devam etmeyin. Kartı kurcalamayın.
Silinen video dosyaları çoğu zaman bir süre daha orada durur. Genelde ilk değişen şey ham video verisi değil, dosya sistemi kaydıdır. Kameranız ya da telefonunuz o alanı boş olarak işaretler, sonra yeni dosyalar orayı parça parça kullanmaya başlar. O sektörlere yeni bir şey yazılmazsa, kurtarma hâlâ mümkün olabilir.
1. Karta yazmayı durdurun
Bu kısım yazılımdan daha önemli.
Şunları yapmayın:
- daha fazla video kaydetmeyin
- fotoğraf çekmeyin
- karta hiçbir şey kopyalamayın
- kartı biçimlendirmeyin
- cihazın kartı kullanmaya devam etmesine izin vermeyin
Kartı çıkarın ve bilgisayar başına geçip kurtarmaya hazır olana kadar ona dokunmayın. Bunu can sıkıcı şekilde öğrendim. Bir keresinde bir klibi sildikten sonra çekime devam ettim ve kayıp dosya yarısı bozuk olarak geri geldi. Tamamen benim hatamdı.
2. Bilgisayarınızın kartı hâlâ görüp görmediğini kontrol edin
Kurtarma araçlarına zaman harcamadan önce kartın en azından görünüp görünmediğinden emin olun.
Şunları deneyin:
- Başka bir kart okuyucu kullanın.
- USB portlarını değiştirin.
- Kartı farklı bir bilgisayara takın.
- Windows’ta Disk Yönetimi’ni açın ve kartın orada görünüp görünmediğine bakın.
Windows kartın RAW olduğunu söylüyorsa ya da size biçimlendirme uyarısı veriyorsa, henüz yapmayın. Kurtarma araçları çoğu zaman bu durumdaki kartları yine de okuyabilir. Kart hiçbir yerde, hiçbir bilgisayarda, hiçbir okuyucuyla görünmüyorsa, basit bir silme işleminden ziyade bir donanım sorunu yaşıyor olabilirsiniz.
3. Kurtarma yazılımı çalıştırın
Video dosyaları için Disk Drill ile fena olmayan sonuçlar aldım.
İnsanların ondan sık sık söz etme sebepleri:
- çok sayıda dosya türünü desteklemesi
- hafıza kartlarını iyi taraması
- parçalanmış görüntüler için kamera odaklı kurtarma özelliklerine sahip olması
Bu son nokta insanların düşündüğünden daha önemli. Kameralar, drone’lar ve aksiyon kameraları videoyu çoğu zaman tek bir düzgün blok hâlinde yazmak yerine etrafa dağıtır. GoPro, DJI, Sony ve benzeri cihazlardan gelen içerikler arka planda genelde dağınık olur.
Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırı 100 MB. Bu büyük bir 4K klibi kurtarmaya yetmez, ama yine de tarama yapmak, sonuçları önizlemek ve para harcamadan önce kayıp videonuzun gerçekten orada olup olmadığını görmek için yeterlidir.
Ücretsiz bir seçenek istiyorsanız, PhotoRec hâlâ denemeye değer. Daha çirkin. Eski hissettiriyor. Arayüzünün düşündürdüğünden daha sık işe yarıyor. Dezavantajı, genelde orijinal dosya adlarını ve klasör düzenini kaybetmenizdir; yani genel adlara sahip bir dosya yığınına hazırlıklı olun. Biraz dağınık, ama hiç yoktan iyidir.
4. Dosyaları güvenli şekilde kurtarın
Temel akış basit:
- SD kartı bir kart okuyucu ile bağlayın.
- Tam tarama çalıştırın, hızlı tarama bir şey bulmazsa derin tarama yapın.
- Sonuçları video biçimlerine göre filtreleyin.
- Doğru görünenleri önizleyin.
- Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin.
Başka bir yer derken dahili diskiniz, harici SSD, başka bir USB sürücü, yani aynı SD kart dışındaki herhangi bir yer kastediliyor.
Kurtarılan dosyaları taradığınız aynı karta geri yazmayın. İnsanlar bunu yapıyor, sonra da neden ikinci kayıp dosyanın hiç görünmediğini merak ediyor. Kurtarmaya çalıştığınız verinin üstüne yazmış oluyorsunuz.
5. Kurtarılan video oynatılmıyorsa
Bu olur. Kurtarılan bir dosyanın görünmesi, sağlam olduğu anlamına gelmez.
Benim ilk deneyeceğim şey VLC Media Player olurdu. Hasarlı dosyaları birçok varsayılan video uygulamasından daha iyi açar. Windows’taki medya oynatıcılarda açılmayan klipleri, küçük hatalarla da olsa VLC’de açabildiğim oldu.
VLC de açmıyorsa, video onarım araçlarına bakın. Bazıları bozuk dosyaları, aynı kameradan ve aynı ayarlarla kaydedilmiş sağlam bir örnek klip kullanarak yeniden oluşturur. Bu ayrıntı önemlidir. Aynı cihaz, aynı çözünürlük, aynı codec, mümkünse aynı kare hızı.
Ve bilgisayarınız kartı biçimlendirmeyi sürekli istiyorsa, kurtarma tamamlanana kadar bunu görmezden gelin. Biçimlendirme daha sonra gelir.
İnsanların en çok hata yaptığı kısım
Hız yardımcı olur. Daha önemlisi, ekstra yazma işlemi olmaması.
Kartı hemen kullanmayı bırakırsanız, şansınız daha yüksektir. Çekime devam ederseniz, silmeye devam ederseniz ya da cihazın arka planda yeni dosyalar oluşturmasına izin verirseniz, şansınız hızla düşer. Bunun dramatik bir yanı yok. Karta ne kadar az dokunursanız, sonuç genelde o kadar iyi olur.
Kart hâlâ okunabiliyorsa, başka bir şey denemeden önce onu tarardım. Her yerde görünmez durumdaysa, o zaman kullanıcı hatasından çok fiziksel arızayı düşünmeye başlardım. Bu daha zorlu bir yol. Ama düz bir yanlışlıkla silme durumunda, kurtarma çoğu zaman hâlâ mümkündür.
Kart hâlâ takılabiliyorsa, önce onun bir imajını alın. @mikeappsreviewer yazmayı durdurup kartı taramaya odaklanmış, bu doğru, ancak videolar gerçekten çok önemliyse önce orijinal ortamı taramazdım. Sektör sektör klonlayın, sonra kopya üzerinde çalışın. Daha güvenli. Kart okuma sırasında bozulursa, elinizde tek bir kararlı anlık görüntü kalır.
Windows’ta HDD Raw Copy Tool veya USB Image Tool kullanın. Linux ya da Mac’te daha iyi seçenek ddrescue’dur. İmajı tekrar SD karta değil, SSD’nize kaydedin.
Ardından imajı Disk Drill ile tarayın. Kayıp bölümleri ve bozuk dosya tablolarını iyi işler ve dizin tamamen mahvolmuş olsa bile çoğu zaman video imzalarını bulur. Kameralar için hem dosya sistemi kurtarmayı hem de imza tabanlı kurtarmayı kontrol ederdim. Yalnızca tek bir mod kullanırsanız bazı şeyleri kaçırırsınız.
Dosya geri gelirse ama oynatılmazsa, sorun çoğu zaman video akışında değil kapsayıcıdadır. MP4 dosyaları moov atomuna ihtiyaç duyar. Bazı kameralar bunu en son yazar. Kayıt yarıda kesildiyse, video verisinin çoğu hâlâ duruyor olsa bile klip bozuk görünür. Untrunc veya aynı kameradan alınmış örnek bir dosyayla çalışan bir onarım aracı çok yardımcı olur.
Bir şey daha, gizli geçici klipleri ve sidecar dosyalarını kontrol edin. Bazı kameralar uzun videoları parçalara böler ya da .LRV, .THM, .IDX, .CPI, .MPL, .XML dosyaları bırakır. Bu dosyalar eksik segmentleri belirlemeye yardımcı olur.
Görsel bir adım adım anlatım isterseniz, şu eksik veya bozuk kamera dosyaları için SD kart video kurtarma rehberi göz atmaya değer. Kısa ve takip etmesi kolay.
Önce chkdsk çalıştırmayın. İnsanlar bunu çok hızlı öneriyor. Dosya sistemlerini değiştirerek düzeltir ve evet, bazen yardımcı olur, ama kurtarılabilir girdileri de gömebilir. Ben onarım araçlarını kurtarmadan sonraya bırakırdım.
@mikeappsreviewer ve @sterrenkijker’ın sadece hafifçe değindiği bir şey daha eklerdim: dosyaların gerçekten gidip gitmediğini, yoksa kamera veritabanı/indeksi bozulduğu için sadece görünmez olup olmadığını kontrol edin.
Birçok kamera, karttaki ham MP4 dosyalarını normal bir klasör gibi doğrudan okumaz. Yan dosyalara ve klasör yapısına güvenirler. Eğer biri klasörlerin yerini değiştirdiyse, bir şeylerin adını yeniden verdiyse ya da kartta küçük bir dosya sistemi aksaklığı olduysa, video dosyaları hâlâ orada olsa bile kamera klipler kaybolmuş gibi davranabilir. Bu yüzden tam kurtarma moduna geçmeden önce kartı bir bilgisayara takın ve gizli olanlar dahil her klasörü manuel olarak inceleyin. DCIM, PRIVATE, AVCHD, MP_ROOT, CLIP, SUB vb. klasörlere bakın. Bazen görüntüler orada duruyordur ama kamera onları listelemez. Aşırı sinir bozucu.
Ayrıca, önce derin tarama yapma düşüncesine de ufak bir itirazım var. Derin taramalar harikadır ama kart hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, önce içindeki okunabilen her şeyi eski usul Dosya Gezgini/Finder ile kopyalardım. Kurtarma değil, sadece normal kopyalama. Böylece sağlam klipleri, meta verileri, küçük resim dosyalarını ve tam klasör yapısını kurtarabilirsiniz. Bu, daha sonra onarım için önemli olabilir.
Eksik videolar görünüyorsa ama oynatılmıyorsa, bozulma varsaymadan önce dosya boyutunu kontrol edin:
- 0 KB veya çok küçük boyut = muhtemelen bozuk dizin girdisi veya yarım kalmış yazma işlemi
- normal büyük boyut = çoğu zaman onarılabilir
- garip yinelenen adlar = olası FAT/exFAT dizin sorunu
Kurtarmanın kendisi için, Disk Drill SD karttan video kurtarma konusunda sağlamdır çünkü hem silinmiş girdileri hem de ham video imzalarını bulabilir. Yine de karta rastgele düzeltmeler uygulayarak başlamazdım. Henüz CHKDSK yok, format yok, kameradaki veritabanını onar düğmesi yok. Bunlar işleri daha da kötüleştirebilir. Yaşadım, saçma şeyi ben de yaptım lol.
Daha adım adım bir şeyler okumak isterseniz, SD karttan silinen videolar nasıl kurtarılır ve kamera görüntüleri nasıl geri yüklenir hakkındaki bu başlık da oldukça alakalı.
İnsanların 2026’da bile unuttuğu bir şey daha var: sahte veya arızalanmakta olan SD kartlar hâlâ her yerde. Bu kart aniden klip kaybetmeye başladıysa, kurtarmadan sonra test edin. Sorunsuz algılanan bir kart bile yavaş yavaş ölüyor olabilir.